Кризата удари сериозно и кримиконтингента

Архив Варна

15-01-2010, 10:03

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Всичко от Автора

Финансовата криза, от която светът вече излиза и в която ние продължаваме да затъваме, удари и кримиконтингента. Апашите по варненско започнаха да крадат най-странни неща, от които могат да препечелят само жълти стотинки, но явно това не ги смущава.


И тъй като повечето от тях знаят, че в периоди на криза състоянието на затвора е повече от плачевно, правят всичко възможно да избегнат пребиваването зад решетките. През последното денонощие варненските полицаи успели да спипат 18 граждани на републиката, които имат влезли в сила присъди, но така и не са се решили да прекрачат прага на затвора. Това пък наложило да бъдат обявени за издирване. Днес обаче те вече на сигурно място.


Другите, страдащи от немотията, кризата, нищожните пенсии и трудния живот са възрастните хора. Те обаче явно все още  кътат някъде парици, за да могат да ги дадат при първо прозвъняване на поредния "адвокат", "следовател" или "полицай", който им съобщава, че внукът им е блъснал дете и трябват пари да го освободят. По тази схема вчера 73-годишна пенсионерка от Червенци се простила с 3000 лв. Доброволно ги предала на измамника.


Варненските полицаи вчера са работили по разкриването на две кражби, в които задигнатото е оценено на една и съща сума - 180 лв. В единия случай става въпрос за овца, а в другия - за мобилен телефон. Овцата била задигната от двора на 60-годишен мъж от Николаевка. Оказало се, че крадецът е негов съселянин. При задържането му обаче униформените не успели да открият овцата. Явно добичето вече е било продадено или изядено - криза е. Във втория случай с телефона, той бил откраднат от офис на фирма в Дългопол. Сръчният 16-годишен апаш обаче бил спипан за няколко часа. От полицията обясниха, че десетокласника е криминалнопроявен.


39-годишен столичанин и 54-годишен варненец определено водят днешната класация. Престъпният дует пробвал вчера около 8.30 часа сутринта да отмъкне захранващия кабел, вкопан в земята край яхтеното пристанище под хотел "Делфин Марина" в курорта "Св. Св. Константин и Елена". След неуспешния опит на тандема да измъкне медта от кабела и да върне метала в пункт за вторични суровини, мъжете преспали в ареста на Пето РПУ.


Без абсолютно никаква причина пък 41-годишният Д. Р. от село Здравец нападна и преби пред дома му във Варна 62-годишен непознат. Мъжете не се познават, не са си разменили и дума преди по-младият да размаха юмруци. След внезапната яростна атака пострадалият е откаран в болница със счупена бедрена става, а биячът - в полицията. Там се оказало, че той вече е бил осъждан, но за други престъпления. Явно бил ядосан за нещо и решил да си излее яда на първия срещнат.