ДАНС проверява министър и замшеф на парламента

Архив Варна

15-01-2010, 13:20

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

ДАНС  разследва здравния министър Божидар Нанев и зам.шефа на НС Лъчезар Иванов и на практика за първи път се занимава с толкова високопоставени функционери на ГЕРБ и правителството. Това съобщи самият премиер вчера в интервю със Сашо Диков за Канал 3. Борисов е поискал ДАНС да провери и компанията за биологични транспланти ”Остеотех”.


Поводът за проверката е пътуването на Лъчезар Иванов и здравния министър д-р Божидар Нанев на 22 ноември м. г. до САЩ на разноски на две неправителствени организации. Поканата е била от шефа на федерацията ”Американски граждани от български произход” и ”Евроатлантическия фонд” на Румен Хичев, който обаче е и шеф на ”Остеотех”.


Нанев и Иванов твърдяли пред Борисов, че нямат конфликт на интереси.


”Ако са ме излъгали и се докаже, ще си понесат, и то много сериозно, отговорност”, коментира премиерът. Двамата обаче не могли да отговорят на въпроса кое налага да пътуват на чужди разноски. ”Поканата заедно с разноските са съгласувани през Държавния департамент на САЩ и Министерството на външните работи на България. Така че не съм си задавал въпроса дали въобще има конфликт”, коментира здравният министър д-р Нанев пред вестник ”Труд”.


”Освен това впоследствие разбрах и че има юридически анализ, направен от правна институция в САЩ за конфликт на интереси по американското законодателство, който е абсолютно отрицателен”, добавя той.  Д-р Нанев има и командировъчна заповед, от която се вижда, че пътуването му е одобрено от премиера и че разходите са за сметка на домакините.


Компанията ”Остеотех” е монополист при търговията с органи за още 4 години, заяви снощи водещият Сашо Диков. Това са ми го спестили, отвърна Борисов. И добави: ”Проверката си върви. Още като възникна този проблем, на ДАНС съм възложил проверка за цялостната дейност на тази фирма. В момента, в който за мен стане ясно или службите и прокурорите имат достатъчно сведения, че се генерира престъпление..., към никого до днешна дата не съм проявил милост!” Проверката щяла да приключи до две седмици.


Бойко Борисов съобщи  още, че ВКП в момента  разследва имотната декларация на лидера на ДПС .Ако съдът разпореди, ще бъдат предприети неодбохидимите действия за възстановяване на законността в имота, известен като "сараите на Доган".


Според Генерала ТВ водещият Слави Трифонов минава границите в атаките срещу него, защото получил отказ да му бъдат дадени 50% от ГЕРБ, т.е. половината влияние на партията. Слави на практика искал да определя имената на 1/2 от министрите кабинета.