Украйна е губещият от спирането на фериботната линия Варна – Иличовск

Туризъм

15-01-2010, 14:00

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Не България, а Украйна е губещата страна от спирането на фериботната линия Варна – Иличовск. Това коментира председателят на Българската асоциация по спедиция Георги Минчев, специално за ВарнаУтре.


Припомняме, че украинското правителство денонсира споразумението между Украйна, България и Грузия за съвместно използване на фериботните връзки "Варна-Иличовск" и "Варна-Поти/Батуми-Иличовск". Това беше обявено от транспортния министър на Украйна Василий Шевченко, цитиран от руски медии.


Минчев заяви още, че доколкото познава международното право, съглашения с ранг на конвенция могат да бъдат денонсирани от парламента, а не единствено от изпълнителната власт в Украйна. И припомни, че там предстоят президентски избори, които сегашните управляващи вероятно ще загубят. Ако това се случи, ще дойдат хора, които оценяват стратегическата връзка с България и ЕС.


По думите на Минчев, в украинското транспортно министерство сега преобладава неприятната тенденция държавните интереси да бъдат доминирани от корпоративни. Според него самата Украйна не е заинтересована да си затваря вратите към ЕС. 


„Самоубийство е да се самоизолира по този начин. Сега товаропотокът ще мине през други линии, включително и „Варна – Кавказ”. А това, което вървеше досега беше транзит към Украйна, който тя сега губи”, разясни още Минчев.