Режат 32 болници от здравната каса

Архив Варна

15-01-2010, 14:57

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

32 болници през тази година ще спрат да работят със здравната каса, като ще бъдат закрити или ще станат частни болници, съобщиха от Министерството на здравеопазването.


Други 110 лечебни заведения пък ще бъдат преструктурирани. На практика това означава, че вече няма да могат да извършват всички медицински дейности, които са предлагали до момента. Причината е, че не отговарят на изискванията за сключване на договор с касата.


Средно по петима пациенти на ден са лекувани в 142 болници в страната през миналата година. Това означава, че тяхната ефективност и качеството на лечение, което предоставят, е изключително ниско, обясни здравният министър Божидар Нанев. Той направи сравнение между пловдивската болница „Св. Георги", където за година са преминали 70 000 пациенти и болницата в Трън, където за същото време са били лекувани едва 94 пациенти.


Лечебните заведения, които ще сключат по-малко договори със здравната каса през тази година, ще могат да се преструктурират в медицински центрове, ДКЦ-та или места за долекуване и хосписи.


От здравното министерство са изчислили, че около 100 000 души в страната ще трябва да се пренасочат от по-малките към по-големите болници.


На 20 януари ще стане ясно с какви клинични пътеки ще работят болниците, защото тогава е крайният срок да подпишат договор с касата.