“Варна” лети със 130 км в час през пустинята Невада

Архив Варна

15-01-2010, 15:23

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Какво общо може да има между скулптурата и аеродинамиката?  Ами един варненец разбира се! Този отговор научаваме от видео клип в YouTube, озаглавен „Варна” поставя нови световни рекорди през 2009” (“Varna sets new world records in 2009”). В началото видеото ни пренася в дивата американска пустиня Невада и човек си мисли, че става въпрос за поредното затънтено американско градче, което носи името на морската столоца - Варна. И аха, аха да видиш признаци на цивилизация и през монитора прелита... ракета или нещо такова.


Странната машина по-скоро прилича на мини скоростен влак. Реалността обаче е съвсем друга - малката ракета всъщност е... велосипед. Да, вътре в него има хора, които въртят педали. Те са се побрали в аеродинамичния корпус, който е херметически запечтан.


Скоростта, която развиват е впечaтляваща, а на всичко отгоре кислородът им се изчерпва бързо...


Сигурно вече сте се досетили, че става въпрос за състезание. То се провежда всяка есен в невадската пустиня, като събира десетки конструктори и пилоти на свръхбързи велосипеди. Надпреварата носи името "скоростно предизвикателство".


И тук идва варненският момент. Какъв момент то направо си е хегемония - от десетилетия българинът Георги Георгиев печели състезанията в Невада със смазващо конкурентите предимство. Изобретените от него футуристични велосипеди ежегодно поставят нови скоростни рекорди. Последния път "радарът" е заковал 133 километра в час. Всички модели на Георги винаги носят името на неговия роден град - Варна.


Тоталният му успех в надпреварата се дължи на перфектната аеродинамика на неговите модели. Редица специалисти от години правят безуспешни опити да изпреварят велосипедите на явно гениалния Георги. Става въпрос за признати имена във физиката и аеродинамиката, които естествено имат щедри спонсори зад гърба си.


И сега нещо много любопитно - варненецът е бивш скулптор, който няма специализирани познания по физика или математика. В работата си по моделите не използва компютър, а разчита само на усета си за формите в природата. Категорично отказва да бъде спонсориран, но не крие разработките си от конкуренцията. "Нещо, вътре в мен, ми казва как да скрия "Варна" от вятъра", простичко обяснява емигриралият преди 40 години в Канада Георги.


От видеото става ясно още, че учени от университета Бритиш Колумбия във Ванкувър са изследвали моделите на варненеца и заключението им е, че това е най-съвършената аеродинамична форма, създадена някога от човек. За съжаление този човек е напълно непознат в родината си. Нещо, както се е случвало и се случва и с други гениални българи.