България в дъното по усвояване на еврофондовете

Архив Варна

15-01-2010, 14:36

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

България е с най-ниското усвояване на еврофондовете в сравнение с другите страни от ЕС, съобщи Агенция Фокус, цитирайки  Жан-Мари Сейлер, директор в Главна дирекция "Регионална политика" в ЕК. Изявлението бе направено в началото на петото заседание на Комитета за наблюдение на Националната стратегическа референтна рамка.


Той обясни изоставането с факта, че страната ни е нов член на ЕС и й липсва необходимият опит и успокои, че дори по-стари членки губят европейски средства и именно затова ще ни бъде оказвана помощ.


"ЕС има едно много строго правило - средства се отпускат за ограничен период от време. Ако парите не се усвоят в този период, ние си ги взимаме обратно", каза Сейлер.
България се бави и с изпълнението на самите проекти, най-вече големите инфраструктурни от Оперативна програма "Транспорт" и Оперативна програма "Околна среда".


Въпреки това виждаме напредък, например, с магистрала "Тракия", виждаме, че се работи усилено по софийското метро и в следващите месеци ще се направят доста плащания по него, обясни Сейлер.


"Заради забавянето с изпълнението на програмния период, който изтича през 2013 г., България забравя нещо много важно. За подготовката на един инфраструктурен проект са необходими 3-4 години и вие трябва да започнете отсега да изготвяте проекти по "Транспорт" и "Околна среда" за програмния период 2014-2020 г., за да не се получава ново забавяне и загуба на средства", посъветва Сейлер управляващите.

По отношение на програмата "Техническа помощ", Сейлер заяви, че Брюксел очаква от България използването на средствата да стане по-ефективно и по-прозрачно. Той призова обществото да бъде информирано както за успехите, така и за проблемите. Европейските данъкоплатци трябва да са убедени, че парите им отиват по предназначение, иначе ЕС ще спре финансовата си подкрепа, което е нежелана ситуация, заяви европейският експерт.

Даваме си сметка за сроковете и ще се постараем да наваксаме с проектите, увери Юлиана Николова, секретар на съвета за управление на евросредствата. Тя посочи, че сериозно притеснение остава нивото на разплащанията и скоростта, с която средствата стигат до получателите си. В момента текат оценки в редица управляващи органи на какво се дължи забавянето и как то да бъде преодоляно, посочи Николова.

"Задачата през тази година ще бъде да ускорим плащанията  по оперативните програми, да осигурим достатъчно много готови проекти, така че България да не загуби нито едно евро от европейския бюджет", заяви Николова.