Политически гаф провали българския бал във Виена

Архив Варна

15-01-2010, 20:31

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Заради политическите скандали около кандидатурата на Румяна Желева за еврокомисар пропадна първият софийски бал във Виена, съобщава днес Дарик радио. Събитието, което трябваше да се състои днес в двореца Palais Niederoesterreich, е под почетния патронаж на евродепутата Антония Първанова и на министъра на отбраната Николай Младенов. Негов организатор е българската журналистка и преводачка Сашка Журков, която от години живее в чужбина.

Входни карти за събитието, които се продават от месеци на цени от 259 до 560 евро, са закупили българи от 17 страни, четем в сайта на радиото. Повечето от тях са разбрали за отмяната на бала, след като са пристигнали в австрийската столица.

Научихме, че бал няма да има, след като кацнахме във Виена в четвъртък следобяд, разказа пред Дарик варненският бизнесмен и общински съветник Красимир Узунов. Организаторите обяснили на всички, закупили входни карти, че Антония Първанова, Николай Младенов и дипломати са отказали в последния момент да присъстват на събитието.

„Отмениха бала, защото другарката Първанова и министърът на отбраната не можели да стоят на една маса. Кой обаче не можел с кого – не е ясно. Всички българи трябва да се разотидат с пръст в уста. Гафът е много голям, ние сме запазили за три дни хотели. Рокли, смокинги, лачени обувки, хората сменят жените си – на бал ще ходят, няма да ходят на сватба”, каза още пред Дарик Красимир Узунов.

На бала е трябвало да бъдат отличени най-успешните българи за 2009 година. Според официалния сайт на събитието това са: професорът по клетъчна биология Георги Н. Чалдъков, футболистът Димитър Бербатов, Сашка Журков, доцент д-р Христо Деянов, алпинистът Иван Кожухаров, бизнесмените братя Диневи, художникът Стоимен Стоилов, Христо Вътев, журналистката Магдалена Гигова, професорът по невробиология Милена Пенкова, собственикът на медицински център Семир Абумелих, оперната певица Красимира Стоянова и дипломатът Иван Станчов. Посоченият дрес-код е бална или дълга вечерна рокля за дамите и фрак, смокинг или военна униформа за мъжете.

Не пропускайте да чуете и живописния коментар на Красимир Узунов, записан в четвъртък вечерта.