В Балчик цъфна дървовидно алое

Архив Варна

16-01-2010, 17:12

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

В Ботаническата градина в Балчик посред зима цъфнаха два вида алое, съобщи ръководителят й Ина Манчева. Едното е дървовидното алое - Aloe arborescens, чиято родина е африканската пустиня Кару, а другото е Aloe ciliaris.

В момента в оранжерията в парка е истински рай - цъфтят и тропически сукуленти, орхидеи и бромелии, като част от тях не са давали цвят от 6-7 години, а други и от 20 години, споделиха експертите.

„Навън може да е студено като на северния полюс, но в дома на цветята е като на юг – създали сме максимално добри условия за отглеждане на растенията”, каза още Манчева.

Тя добави, че през изминалата календарна година Ботаническата градина е продължила да осъществява международен обмен с градини от целия свят - над 350. Нови контакти са реализирани с градини от Аржентина, Бразилия, Съединените щати, Япония и др. „За научни изследвания и за адаптация към специфичните за другите страни условия се заявяват семена от наши ендемични и редки видове, както и към адаптирани  кактуси и сукуленти. Най-търсени са дървовидния божур, метасеквоята, витошкото лале, алое и други”, заяви биологът Марияна Минчева.