Украйна днес избира президент

Новините

17-01-2010, 08:17

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Днес, точно в 8 часа сутринта местно време започнаха изборите за президент на Украйна. Двамата основни претенденти са лидерът на опозиционната Партия на регионите Виктор Янукович и символът на Оранжевата революция Юлия Тимошенко. Според данните от предварителните проучвания с по-голямо доверие и предпочитан от избирателите е клонящият към Москва Янукович, съобщават руските информационни агенции. Според наблюдателите със сигурност изборите3 няма да приключат днес и ще има втори тур на 7-и февруари.


Право на глас в днешния ден имат 37 милиона украинци от общо 46 милиона население. За президентския пост се състезават 18 кандидати, чиито имена са напечатани на бюлетина, дълга 58 см, посочва ИТАР-ТАСС. В Украйна работят 33 700 изборни секции, а в чужбина - 113 в 76 държави. Първите прогнозни резултати се очакват след приключване на гласуването в 21.00 ч. местно време.


Смята се, че заради безкрайното яростно противопоставяне между сегашния премиер и президент, украинците няма да подкрепят представителите на оранжевата революция. Държавният глава Виктор Юшченко няма почти никакъв шанс да се задържи на досегашния си пост. Юлия Тимошенко вече обяви, че очаква манипулации и е готова да оспори резултатите от вота. Въпреки надеждите на хората, след като Юшченко дойде на власт след Оражевата революция през 2004 г., държавата не успя да се измъкне от сферата на влияние на Москва, не стана член на ЕС и НАТО. Вместо това тя се сблъска с несигурност, непрестанни политически борби и кризи, които само влошиха ситуацията, коментират политически наблюдатели.


Фоторепортаж от изборите във Варна