Полицията в Китай прекрати конкурса „Мистър Гей”

Новините

17-01-2010, 11:55

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Полицията в Пекин прекрати първия гей-конкурс час преди започването му миналата вечер, съобщават азиатските медии.
Осем полицаи е появили в луксозния клуб в центъра на Пекин, където след броени минути трябвало да започне модно шоу и гей-конкурсът.
„Те казаха, че няма нищо лошо в идеята на конкурса, т.е. в хомосексуалността, но не са изпълнени необходимите процедури”, каза Бен Жанг, един от организаторите. От местната полиция му обяснили, че няма необходимото официално одобрение за подобни събития.
Китайските власти често намират процедурни причини за да забранят събития, които са политически неудобни. Въпреки че конкурсът няма изявен политически смисъл, подобни събития, като парадът по време на фестивала на Гордостта в Пекин миналата година, традиционно биват блокирани от властите.
„Със сигурност причината е в моралните стандарти и културата”, казва 26-годишният претендент за титлата „Мистър Гей” Емилио Лу. „Ако повечето хора не могат да го приемат, тогава правителството няма да позволи да се случи”.
Жанг пък се надявал конкурсът да предизвика вниманието върху хомосексуалната общност в Китай, където тя често е дискриминирана и отлъчвана. Осем мъже трябваше да се борят за спечелването на конкурса и правото да участват в Световния „Мистър Гей” през февруари в Осло.
Конкурсът в Китай все пак успя да привлече вниманието на пресата. Билетите, които стуват 100 йени (приблизително 15 щатски долара) и 150 йени (22 долара), са били продадени три дни преди датата на конкурса.
„Чувствам се наистина тъжен. Това събитие щеше да покаже в положителна светлина гей-обществото”, каза съдията на конкурса Уей Ксиаоганг и водещ на популярното Интернет шоу, посветено на гей-проблемите „Queer Comrades” („Странните другари”).
След тъжното съобщение за отмяна на шоуто състезателят Саймън Уанг, който планирал да изпълни танц на песента на Лейди Гага „LoveGame” по негова собствена  хореография, позира ведро пред обективите на над 50 медии в клуба, облечен само в зелени панталони и черни кожени ленти по голите си гърди. Някой беше надраскал на черния фон зад него „Революцията не постигна успех, другарите трябва да работят по-усилено”. „Другар” е жаргон за „гей” в Китай.
Организаторите все още планират да изпратят представител на Китай в Осло, като вероятно съдиите ще изберат някой от състезателите.
Гей-правата в Китай имат дълга история след комунистическата революция през 1949 г. Тогава хомосексуалността се е смятала за зараза от упадъчния Запад и капиталистическите общества и гейовете са били арестувани. Содомията е била декриминализирана през 1997 г., а хомосексуалността е премахната от списъка с умствени разстройства едва през 2001 г. 
Повечето от участниците в конкурса се представиха пред Associated Press с английските си псевдоними, вместо с истинските си имена, за да запазят анонимност. Въпреки законовото затопляне на отношението към хомосексуалистите в Китай през последните години, те все още често са дискриминирани в обществото и на работното си място.
Китайските власти са по-отворени за дискусии на гей-проблемите през последните месеци. Първият национален гей-фест беше спрян в Пекин миналия юни. През същия месец обаче се проведе и 5-дневният „Другарски” филмов фестивал, който полицията забрани през 2001 г. и през 2005 г.
Китай официално е атеистична страна и без религизони възражения към хомосексуалността, в градовете постепенно нагласите се променят от непоносимост към безразличие. Гейовете, които живеят в големите градове – подобно на  почти всички учасници в конкурса, твърдят, че най-голямото предизвикателство пред тях е било да обяснят на родителите си своята сексуалност, заради очакванията им да се оженят и да имат деца.
Лу не изрази оптимизъм за бъдещето на гей-конкурсите в Китай. Според него ще минат 10 години, преди подобно събитие да премине безпроблемно. „Промените в културните нагласи искат време, обществото няма да се промени утре”, каза той.