Короноват добричлия с гросмайсторско звание

Архив Варна

17-01-2010, 17:37

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Международният майстор Момчил Николов завърши на престижното трето място в силния шахматен турнир за мъже „Балкан гран при”, което днес приключи в Плевен. В партията си от последния кръг добричлията победи гросмайстор Сабо Гергели-Андрас-Гюла от Румъния. Успехът се оказа изключително ценен за добруджанеца, тъй като освен третото място, победата му донесе и гросмайсторското звание. За целта той трябваше да постигне поне 5,5 точки, с колкото и завърши в надпреварата. Днешният резултат му даде възможност да покрие третата последна норма за званието, като първите две той направи през 2007 г. в Кавала (Гърция) и през 2009 г. в Цетине (Черна гора).


„Аз и съперникът ми играхме напрегнато, тъй като на мен ми бе необходима победа, за да стана гросмайстор, а той искаше да направи добър резултат след неубедителното си представяне във финала. В началото на партията получих превес, след което играта се завърза и изходът бе непредвидим. Важното обаче е че спечех и че влязох в семейството на гросмайсторите”, каза за ВарнаУтре Момчил Николов. На следващия конгрес на ФИДЕ родният ни състезател ще бъде утвърден като гросмайстор. Той е третият в историята на Добрич с това звание. Първите двама са Петър Великов и Владимир Георгиев.


Представянето на Николов в първото издание на шахматната верига на Балканите може да се определи само с една дума – изключително, тъй като в предварителните турнири той спечели най-много точки и се затвърди в челото със своето постоянство. Във финала не отстъпи на гросмайсторите и записа две победи и седем ремита.  ВарнаУтре обобщава, че в  цялото издание на „Балкан гран при” участват в 5 турнира, изигра 45 парти и не допусна нито една загуба. За представянето си на финала в Плевен той получи бронзов медал и 1000 евро от наградния фонд. Победител във веригата стана гм Боян Вучкович от Сърби с 6 точки, само с половин точка повече от добричлията. На Николов сега му предстои участие на европейското първенство по шахмат за мъже в хърватския град Риека, което започва на 5 март.


Крайно класиране


1. гм Боян Вучкович (Сърбия) - 6 т


2. гм Константин Лупулеску (Румъния) - 5,5 т


3. мм Момчил Николов (България) - 5,5 т


4. гм Никола Седлак (Сърбия) - 5,5 т


5. гм Борис Чаталбашев (България) - 5 т


6. мм Далибор Стоянович (Босна и Херцеговина) - 4 т


7. гм Валентин Йотов (България) - 4 т


8. гм Милан Драшко (Черна гора) - 3,5 т


9. Марко Кривокапич (Черна гора) - 3 т


10. гм Сабо Гергели-Андрас-Гюла (Румъния) - 3 т