Сомалийските пирати са получили рекорден откуп

Новините

17-01-2010, 21:49

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Сомалийските пирати са получили на големия откуп от началото на атаките им в района на Аденския залив. Рекордната сума била платена за гръцки танкер. Плавателният съд, превозващ около 2 млн барела нефт, бил пленен от пиратите през ноември недалеч от Сейшелските острови.
Според неофициални източници, от самолет на пиратите бил хвърлен откуп между 5.7 и 7 млн. долара, съобщава Ройтерс.

Сумата е адекватна за кораб от такъв клас, изчисляват наблюдателите. Само товарът струва не по-малко от 150 млн. долара.
Въпреки тоа не е ясно дали танкерът ще бъде освободен. Ситуацията е особено сложна тъй като между пиратите избухнал конфликт. Рано сутринта в неделя, 17 януари, сомалийците на борда открили огън по съучастниците си, които се приближавали към танкера с лодки. Най-вероятно повод за стрелбата станал спор как да бъдат поделени парите.
«Маран Cентаурус», който се движел без охрана от Саудитска Арабия към Нови Орлеан, САЩ, беше пленен от сомалийските пирати на 29 ноември 2009 година. Атаката била осъществена от група от 9 въоръжени нападатели с две лодки.  Сред пленените моряци има 9 гърци, 16 филипинци, двама украинци и един румънец.