Снегът и вятърът отново блокираха Варна, денят е неучебен

Архив Варна

19-01-2010, 06:35

Снимка:

IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Силният вятър и непрекъснатият снеговалеж блокираха Варна напълно. Денят е обявен за неучебен, но засега не е въведено бедствено положение. "Положението е тежко, но не е страшно", каза кметът на Варна Кирил Йорданов. Кризисният щаб ще заседава отново в 16 часа и тогава ще се реши дали учениците утре ще се върнат в класните стаи.


В момента движението в града е почти 80 процента невъзможно. По булевардите има закъсали автомобили и автобуси. От пътна полиция и гражданска защита съветват варненци да не правят опити да пътуват с автомобилите си и, ако имат възможност, изобщо да не излизат от домовете си.


Пътищата в цялата област са заснежени и заледени. 30 машини на „Пътно управление” разчистват снега, но работата им е затруднена от силния вятър, съобщиха от управлението. Заради силно снегтонавяване е затворен за всички автомобили пътят Кичево - Баир Баши през Аксаковска панорама и Дюлинския проход, съобщи дежурният от КАТ. Ако все пак сте решили да пътувате, задължително трябва да сте с вериги. В отсечката Слънчев бряг – Обзор и през Айтоски проход товарните коли трябва да са без ремаркета и полуремаркета. Останалите трябва да са с вериги.


Състоянието във Варна изобщо не е зимна приказка. По булевардите "Цар Освободител", "Република", "Сливница" и "Левски" има закъсали и изоставени автомобили, казаха от централата на "Ласиа" такси. Автобусите, които пътуват към Кайсиева градина, изобщо не стигат до там, правят обратен завой до парк-паметника на Владислав Варненчик. Положението в  кварталните улички е още по-сложно. В райноните, където традиционно вятърът е много по-силен, отколкото в централната част на града, положението е по-тежко. В кварталите "Възраждане", "Владиславово", "Кайсиева градина" и "Левски" улиците са напълно заледени. До тях почистващи машини изобщо не са стигнали. На места силният вятър е навял преспи по 60-70 см. Според секретаря на общинския щаб за координация при спасителни и възстановителни дейности Купен Пашов в момента основните булеварди се почистват активно и автобусите се движат по график.
В момента пристанище Варна е затворено само за празни кораби, но, ако вятърът се усили и времето се влоши повече, то ще бъде затворено за всички плавателни съдове. Североизточният вятър в момента е със скорост 8 м/с, казаха от порта.