"Стандарт": Доктори искат по 3 бона за фиктивни договори

Архив Варна

19-01-2010, 06:51

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Фантоми с бели престилки предлагат спасение на малките болници. Срещу 3 бона на ръка доктори сключват фиктивни договори с лечебници, които са пред закриване. Така закъсалите клиники си осигуряват на книга нужния лимит от специалисти, без който не могат да сключат договор със здравната каса. В противен случай ги очаква фалит, пише "Стандарт".
За новия трик алармира шефката на Общинската болница в Бяла Слатина д-р Ивка Георгиева. Вече двама доктори й предложили да ги наеме фиктивно. "За услугата единият поиска 3500 лева кеш. На практика ми предложиха да ги вкарам в щата като "мъртви души", възмутена е д-р Георгиева. Тя категорично е отказала да се възползва от такава криминална помощ, но не изключва, че колегите й ще прибегнат към този номер.
Започваме масови проверки за фиктивни договори по болниците, обявиха веднага от здравното министерство. Оттам допълниха, че имат пълна картина къде с какви специалисти разполагат лечебниците и лесно ще засекат измамите. Дори и да подпишат със здравната каса сега, болниците ще се проверяват след това отново. Ако тогава се окаже, че лекарите ги няма, договорът веднага ще се разваля, категорични бяха от ведомството на Божидар Нанев.
Междувременно от здравната каса във Враца увериха, че най-вероятно четирите общински болници в областта, включително и тази в Бяла Слатина, няма да бъдат закрити. Те разполагат с нужните специалисти и апаратура.