24 часа: Десните в борба за честта на Желева

Архив Варна

19-01-2010, 08:03

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Европейската народна партия реши да влезе в рискована парламентарна битка, за да спаси канидатурата за еврокомисар на външния ни министър Румяна Желева, пише днес "24 часа".

На заседание на парламентарната й група в Страсбург преди началото на редовната сесия на Европарламента десноцентристите повториха, че в последните седмици има "тотално несправедлива атака срещу Желева" и "казаното срещу нея е изцяло невярно", научи ВАЦ от източник в залата на закритото заседание.

Становището на правната служба на парламента за декларациите на Желева изцяло изчиства името й от съмненията за финансова непрозрачност, е заявено на заседанието, още преди това становище да бъде обявено публично.

Прослушването на Желева е било оприличено на трибунал. ЕНП настоява, че Желева трябва да остане част от втората комисия на председателя Жозе Барозу, признавайки с половин уста, че представянето й по съдържанието на ресора й е било неубедително. Партията обаче подчерта, че то не е било по-лошо, отколкото на други кандидат-комисари. Християн-демократите настояха и да няма второ прослушване на Желева. "ЕНП не може да си позволи да губи колеги по пътя и има амбицията новата комисия да бъде силна и да се гласува ан блок в залата", каза техен оратор.

Координаторите на политическите групи на комисията по развитие към Европарламента, която изслуша Румяна Желева, не успяха да постигнат консенсус за крайната си оценка относно компетентността на българския кандидат за поста комисар по хуманитарната помощ и реакция при кризи, допълва електронното издание на вестника.

Въпреки очакванията още в понеделник да има решение за съдбата на Желева, заради липсата на консенсус то ще бъде взето на извънредно заседание на цялата комисия по развитие днес.

Комисията ще реши чрез вот дали да подкрепи българския кандидат като член на комисията и по този начин на целия й състав на ЕК или да поискат смяната на Желева.

Правната служба на Европейския парламент, която бе сезирана заради обвинения във финансова непрозрачност по адрес на българската кандидатка за европейски комисар Румяна Желева, пък отказа да вземе отношение по казуса и го върна обратно на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, предаде АФП.

"Председателят на ЕК е този, който трябва да провери истинността на декларацията" за имущество и конфликт на интереси на г-жа Желева", се казва в документ, който бе връчен на евродепутатите, отговарящи за изслушването на Румяна Желева.

"Правната служба на Европейския парламент не разполага със средствата да установи истинността и точността на внесената от г-жа Желева декларация", заявява службата, която бе сезирана от евродепутати след отправените към настоящия български външен министър обвинения, като това, че Желева укрила свое участие в консултантска фирма в България, отбелязва агенцията.

Без да се произнася по същество, правната служба отбелязва, че има "разминаване" между декларации, които Желева е попълнила между ноември 2007 и февруари 2008 г., предаде АФП.

Малко по-рано днес обаче, ДПА разпространи справка от правната служба, че ЕП не е открила нарушения.

„Правната служба на Европейския парламент е на мнение, че не могат да бъдат направени възражения към данните, предоставени от Румяна Желева за финансовите й дела, докато е била евродепутат от 2007 до 2009 г", пише в съобщението,