Пак отложиха решението за Желева

Архив Варна

19-01-2010, 08:53

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Оценката за изслушването на Румяна Желева като кандидат-комисар беше отложено за пореден път. Координаторите от различните парламентарни групи в ЕП не постигнаха консенсус и процедурата наложи комисия „Развитие”, която изслуша българския кандидат-комисар, да се събере извънредно във вторник и съдбата на Желева да бъде решена след гласуване от членовете на комисията. Малко по-рано правният отдел на ЕП оневини българския външен министър за декларацията й за финансови интереси като кандидат-комисар, но намери нарушения в декларациите, подавани от Желева като евродепутат в периода 2007 – 2009 г., съобщи националната телевизия.
Казусът „Румяна Желева” отново се заплете след съвещание при затворени врати, координаторите на парламентарните групи останали разделени – представителят на ЕНП, която продължава да защитава Р. Желева, се оказал изолиран и после отказа коментар. Колегите му социалисти, либерали и зелени са настоявали, че извън сагата с декларациите на Румяна Желева, тя не е демонстрирала готовност да бъде добър европейски комисар.
Дотук случаят „Желева” повтаря случая с италианския кандидат Роко Бутильоне преди 5 години, когато се стигна до същото положение – извънредно събрание на комисията, на която всеки депутат ще гласува по съвест.