Във Великобритания забраняват промоциите "Срещу 10 лири - пиене на корем"

Новините

19-01-2010, 08:56

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Британското правителство смята да приеме редица твърди мерки, предназначени да ограничат злоупотребата със спиртни напитки в Англия и Уелс. Мерките се отнасят преди всичко до правилата за продажба и ценообразуване в обществените места, където се продават спиртни напитки – пъбовете и баровете. Една от най-интересните мерки е забраната на промоции от типа "Срещу 10 лири - пиене на корем", която се практикува от множество заведения, съобщават местните медии.
Предлага се да се забрани на собствениците на такива заведения да организират рекламни акции, като например „Срещу 10 лири – пиене на корем”. Подлежат на забрана и традиционните „забави” в питейните заведения – състезания за изпиване на количество, скорост и т.н. Новите мерки се предполага, че ще влязат в сила още от април.
Наскоро в Шотландия също повдигнаха въпроса за прекомерното пиене. Оказа се, че шотландците на възраст над 18 години изпиват еквивалента на 46 бутилки водка, или над 12,2 литра алкохол всяка година. Тревожната статистика на министерството на здравеопазването отново поставя въпроса за това какво да се направи, за да се реши въпросът със задълбочаването на алкохолизма в страната. Заговори се за въвеждането на минимална цена на пиенето, за да се намали купуването му. Данните не са се променяли от 2005 г. и са с близо 25% по-високи, отколкото в Англия и Уелс.
Според здравния министър Никола Стърджън, цитират от тв Европа, е крайно време да се вземат мерки и да се оцени проблемът в цялата му сложност. Сериозното увеличение на алкохолиците в Шотландия е пряко свързано със спада на цената на алкохола от близо 70% през последните години, допълни министърът.
Това води до множество заболявания, увеличаване на престъпността и намаляване на трудовите способности на хората, които струват на данъкоплатците милиарди долари излишни разходи, категорична беше Стърджън.