ДСБ готвят промени в Кодекса на труда

Архив Варна

19-01-2010, 09:19

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

ДСБ подготвя конкретни стъпки срещу кризата обяви пред журналисти във Варна председателят на партията Иван Костов. Ние започваме да пишем свой план, който ще излезе до два-три месеца и ще включва и законодателни инициативи в най-кризисните сфери - трудова  и социална политика, банкова и финансова, и политиката по здравеопазване.
Действащият в момента Кодекс на труда е без съмнение най-несъвършеният трудов закон в Европа по отношение на гъвкавост на работното време, обясни членът на Националното ръководство на ДСБ Радан Кънев. В Холандия от 25 до 70% при жените са заети почасово, а в България това са едва 1 -3% и то по не много добре уредени процедури. Сините ще внесат нужните законодателни промени, защото според тях това е особено важна възможност за хората в условията на криза.
Ще предложим и актуализация на бюджета и диференцирани осигурителни ставки за самоосигуряващите се, обеща още Радан Кънев. Според него вече е факт преминаването на част от едноличните търговци в сивата икономика, заради повишаване на осигурителния праг.
 Кандидатурата на Желева за еврокомисар не е обсъждана със Синята коалиция, стана ясно във Варна. „Този въпрос не е консултиран с нас и след изслушването и развитието на събитията”, обясни Иван Костов в отговор на журналистически въпрос. Според него ще бъде неуместно сините да предлагат имена за нов комисар, първо защото не са питани и второ, защото до момента кандидатурата на Желева не е отхвърлена.