Борисов сменя Желева с банкерката Кристалина Георгиева

Архив Варна

19-01-2010, 11:23

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Румяна Желева е подала оставка като външен министър и се оттегля като кандидат за комисар, съобщи в обедните  си новини bTV. Решението си Желева обяви в писмо до премиера Бойко Борисов.
Веднага след това стана ясно, че Кристалина Георгиева от Световната банка е новата българска номинация.
 С това Желева изпревари решението на Комисията по развитие, която днес трябваше да гласува в пълен състав оценката си за нейното представяне.Още вчера обаче стана ясно,че в Комисияна няма мнозинство, което да подкрепи Желева. Членовете на Комисията по развитие са 30. Десет са от ЕНП, 8 са социалистите, 5 са либералите, трима са зелени, двама са консерватори, един е крайноляв и един е независим. Левите, зелените и либералите имат мнозинство от 17 гласа. Непроменена е била позицията на  либералите и на социалистите в ЕП, че мястото на Желева не е в новата Комисия на Борозу. В редиците на ЕНП не са били съвсем единни по отношение на казуса с българския кандидат за ЕК.
Лидерът на ЕНП Жозеф Дол е заявил, че Румяна Желева лично го е информирала, че се оттегля и като кандидат за еврокомисар, и като външен министър. Дол каза, че много съжалява за това, но разбира решението и след цялата кампания срещу нея.
За тази новина имаше спекулации още от снощи, след като стана ясно, че няма консенсус в Комисията по развитие, изслушала Желева. По-рано европейските социалисти заявиха, че няма да подкрепят кандидатурата на Желева, не само по ресора отговор при кризи, а изобщо като член на Еврокомисията.
 "И за Европейската комисия, и за българското правителство, и за самата нея най-доброто разрешение е да се оттегли. Препоръчах й го лично - и на нея, и на българското правителство. Говорим за загубена кауза. Румяна Желева е некомпетентна не само по портфейла Хуманитарни помощи и кризи, но за комисар изобщо", коментира лидерът на социалистите Мартин Шулц.
  "Няма пожар. Мисля, че европейските лидери много ясно и точно казаха и има вердикт. Макар че в днешния ден аз ще взема някои решения и ще ви уведомя по-късно", каза премиерът Бойко Борисов. Премиерът присъства на церемонията за наградата "Пожарникар на годината".
  Още сутринта евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев обави, че е възможно партията да премине към други варианти за действие по отношение на българския кандидат за комисар Румяна Желева. В отговор на въпрос за това какъв е изходът от създалата се ситуация Андрей Ковачев увери, че ГЕРБ ще гарантира най-доброто решение за България, за да бъде възстановен авторитетът на страната и затова “всичко е възможно”. Ковачев не пожела да даде повече подробности, а само подчерта, че трябва да се изчака още няколко часа по казуса с Желева.
По проблема с кандидатурата на Румяна Желева за еврокомисар Иван Костов обясни вчера във Варна, че тя не е била коментирана със Синята коалиция нито преди да бъде издигната, нито след избухването на скандала:
  “Не е проведен дори и сондаж. Ние научихме, както научиха всички останали, в момента, в който тя беше издигната.
„ Бойко Борисов трябва да е готов вече с “План Б”, защото ЕНП ще трябва да направи много сериозни отстъпки на социалистите, за да си гарантира мнозинство”, каза още той, но отказа да посочи кой е неговия фаворит за този “План Б” с мотива, че не е необходимо да се изнасят каквито и да било имена преди да е ясно каква позиция ще заеме ЕНП.
Отдавна беше време за план “Б”, коментира по-рано днес пред “Всеки ден” евродепутатът от НСДВ Антония Първанова. По думите на Първанова новият кандидат, който страната ни евентуално ще номинира, трябва да “разбира от външна политика, да не му е зле географията, по възможност, да разбира от кризисни ситуации и да има добра репутация”. Според нея той “трябва да покаже перфектни професионални познания и възможност самият той да се справя с кризисни ситуации, защото той идва след тежък скандал”.
“Трябва да покаже, че ние не сме скандалджии и непочтени. Трябва да покаже класа. Трябва да е много, много чист, безспорен”, подчерта Първанова, като допълни, че според нея “има достатъчно хора в ГЕРБ, които са компетентни, имат достатъчно политическа култура, добро домашно възпитание, имат поведение на зрели хора”
Правната служба на Европейския парламент, която трябваше да изясни обвиненията за липса на прозрачност на финансовите интереси на номинираната за еврокомисар от България Румяна Желева, вчера отказа да се произнесе и прехвърли топката на председателя на EК Жозе Мануел Барозу.
 „Председателят на Европейската комисия трябва да извърши контрол върху финансовата декларация“ на г-жа (Румяна) Желева, се казва в документа, изпратен от правния отдел на ЕП на депутатите, които изслушаха българската кандидатка. „
Без да се произнася по същество, правната служба отбелязва „разминаване“ между различни декларация, които Желева е внесла между ноември 2007 и февруари 2008 г.
Името на  на новия кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева беше и сред спряганите вицепремиер в сегашния кабинет на Бойко Борис