Кметът на Дуранкулак: "Изолирани сме от света", спасиха мъж с инфаркт

Архив Варна

19-01-2010, 11:31

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

"Изолирани сме от света. От 18 часа в понеделник нямаме ток, хлябът е на привършване, а пътищата са непроходими, заяви за ВарнаУтре кметът на пограничното село Дуранкулак Зюмбюл Медаров. По негови думи преспите в най-североизточната точка на страната са близо метър и половина.  
Заради тежката обстановка денят е обявен за неучебен в Дуранкулак, Балчик и Шабла.  Масово са затворени училища и детски градини по селата в общините Добричка и Генерал Тошево. Селища в региона са изолирани от света без проходим път, ток, хляб и медицинско обслужване. Румънски автобус е блокиран в Шабленско. Три турски автобуса също потънаха в преспите в Каварненско през последното денонощие. Малко преди обяд в района на село Ваклино е заседнал турски автобус с пътници, пътувал по международната линия Истанбул - Мангалия. На същото място е заседнал и екип на "Е.он", който чака да се почисти международният път Дуранкулак-Варна, за да се възстанови електроподаването на селата Дуранкулак, Захари Стояново, Смин, Граничар, които са без ток и вода.
Вече трети ден словашки и турски кораби със зърно чакат да бъдат обработени на пристанището в Балчик.
ВарнаУтре разбра още, че мъж с инфаркт от рибарското селище край Шабленския фар е транспортиран до най-близкия спешен център от екип на местното военно поделение, където е бил стабилизиран. От там с джип на кметството е откаран до болницата в Каварна за хоспитализиране.