Държавата прехвърля част от публичните услуги към общините

Новините

19-01-2010, 13:52

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

МРРБ  може да прехвърли на общините концесионирането на плажове, почистването на пътища и строителния контрол за определена категория сгради,стана ясно днес от първото заседание на Съвета за децентрализация. До средата на февруари и останалите министерства трябва да посочат услугите, които могат да се прехвърлят на общините, какви средства са необходими за това и в какъв период прехвърлянето може да стане. Това предвижда обновената Стратегия за децентрализация, вече в периода 2010-2013 г., която е била обсъдена на заседанието, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, цитиран от Mediapool.
 България е една свръх централизирана държава и е забавила 12 години определени реформи в децентрализацията, коментира той.
"Ако мога да бъда тоя министър, който е направил хем трите магистрали, хем децентрализацията, това ще бъде огромен успех, разбира се, за министерството, а и за всички български граждани", каза министърът.
Според стратегията общините ще получат правото да концесионират плажове, сами да извършват търговете за пътно почистване, да контролират определени строежи, както и редица други дейности, които сега са съсредоточени в правомощията на държавата. Според това колко качествено изпълняват тези си ангажименти, те ще получават пари от държавния бюджет.
Екип от експерти от различни ведомства ще подготви конкретна програма за изпълнението на Стратегията за децентрализацията и след три месеца ще стане ясно кои публични услуги ще бъдат прехвърлени за управлението им на местно ниво
Общините, които предоставят по-добри услуги, ще получават и повече пари от държавата, обясни Плевнелиев. За качеството на услугата ще бъдат изработени индикатори. Целта е да бъдат повишени приходите на общините не механично, а чрез ново преразпределение на функции и отговорности. "Ако се бетонира един плаж, гражданите обаче трябва да знаят кой носи компетенциите”, допълни министърът.
Прехвърлянето на услуги към местната власт ще предизвика промяна в поне 20 закона, като този процес би следвало да приключи най-късно до септември, за да се отрази и в Бюджет 2011.
Идеята е общините да получат повече пари, но и повече функции, повече отговорности.Така ще бъдат засилени функциите на областните управители и ще се изпълнят със съдържание шестте региона за планиране, които в момента са само на хартия, смята министърът.
Общините могат да се справят и с услуги, свързани със създаването на доброволни противопожарни формирования и на общинска полиция, с което да се гарантира сигурността на жителите на големите и особено на по-малките населени места, смята Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ)

“В крайна сметка търсим едно основно нещо - повишаване на демокрацията в нашата държава. Защото вие имате демокрация тогава, когато решенията се взимат по-близо до обикновените хора и те съответно могат да контролират", обясни Плевнелиев пред БНТ. Общините, организирани в 6-те планови региона на страната, ще планират за в бъдеще проектите за европейските програми и нужното финансиране, а не както е в момента – "едни министри, които са застанали в едни стаи и са решили кой колко пари да взема по еврофондовете", допълни Плевнелиев.