Стандарт: Скъсват от проверки слабите университети

Архив Варна

20-01-2010, 06:55

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Университетите, които получават ниски оценки от Националната агенция по оценяване и акредитация, ще бъдат подлагани на тройно повече проверки, отколкото вузовете отличници. Това става ясно от предложение на агенцията за реформа в оценяването на университетите, пише "Стандарт".


Доскоро тя бе остро критикувана, включително и от просветния министър Сергей Игнатов, за това, че дава еднакви оценки на повечето вузове и така пречи да се разграничи качеството. Съгласно последния одит, който е направила тя, над 30 от общо 51 висши училища са получили най-високата бележка - много добър.


Заради това в момента министерството готви нов начин за определяне на рейтинга на университетите, който ще позволи да се откроят реално най-добрите и те да получават повече пари.


Предложението на агенцията е да се смени цялата скала на оценяване и вместо до 5 тя да бъде до 10 точки.


Висшите училища, които получат най-високи резултати, ще вземат и акредитация за най-дълъг период - за 5 или 6 години. Освен това ще им бъде гарантиран относителен комфорт, тъй като няма да ги подлагат на непрекъснат одит.


За разлика от тях университетите, които получават бележки под 5, ще бъдат периодично проверявани дали правят нещо за повишаване на качеството на преподаване.


Друга новост, която агенцията иска да въведе, е обединяването на програмната и институционалната акредитация на университетите. В момента те се дават поотделно, което означава, че повечето университети са в ситуация на перманентно оценяване - ако не по едната, то по другата скала. Освен това програмното акредитиране гълта изключително много пари на университетите, които всъщност са от държавния бюджет. В момента те на практика ги връщат на държавата, като заплащат лицензирането си.