Бедствие втора категория

Без цензура

20-01-2010, 08:32

Снимка:

СНИМКА: СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Автор:

МАРИАН ЖЕЛЕВ

Всичко от Автора

Много Ви моля, ако обичате София, ако живеете и милеете за столицата, спрете да четете този материал. Той би навредил на Вас и на другите около Вас. Посъветвайте се с лекар, за да се откажете от други подобни материали.


„Добър вечер, скъпи зрители! Ето какво ще видите в емисията ни: Желева, Борисов, Агджа... – Я, във Варна и на север сняг вали! Че и училищата затворили!”


Дори да се отнеса по-сериозно към темата, пак няма да мога да избягам от хумора. Сякаш на шега новините за зимната обстановка във Варна бяха показани по националните медии. Да не говорим, че минаха като най-обикновено съобщение. А спомняте ли си какво беше, когато София бе затрупана от цели пет (5) сантима сняг (дали не бяха четири и половина, но да не издребняваме). Тогава стана бедствие. Софийските баби се кръстиха, на журналистите само дето не им се раздвои езика да съскат срещу общината, министерството и правителството. Гражданска защита стоеше на полусъединител. Изобщо - трагедия голяма. Пък ние тука цъкахме с език и се почесвахме.


„А сега да видим какво става във Варна. А, ама то там май много вали!”


Думите не са мои, а на журналистка от водеща новинарска емисия. Тя изгледа репортажа на кореспондентката само до въведението в обстановката. После я прекъсна и отново започна да си води новините. Другата журналистка от следващата водеща телевизионна медия направо си каза: „Във Варна спря ли да вали?” Кореспондетката едва стоеше на краката си. А снегът бе затрупал листчето, откъдето трябваше да ни почете. Позатри го и се започна: Във Варна наистина има много сняг.


Стигаме до спортните новини. Там Варненско и Черноморието са на първо място с метеорологичната си обстановка. Какво общо има снегът със спорта ли? Просто шест водещи футболни отбора (сред тях ЦСКА, Левски, Локомотив) в момента са тук на лагер. Е, как няма да са новина номер едно. Едни от футболистите влезли да тренират в каварненска зала. Други пък тичали по стълбите на Гранда, трети направо стягат багажа за Благоевград, където е по-топличко. Благодарение на тях, зимата тук ще е на първо място в новините. Макар спортни.


Не че е толкова важно, не че и останалите хора трябва да са облъчени с трудната обстановка, но е чудно как 5 сантима сняг в София са бедствие и новина номер едно, а 50 сантима и повече в „провинцията” са обикновена статистика? Тук няма министерства, на които да се мърмори, правителство, което може да се свали заради неразпръснат тон пясък или луга. Тука има само едни обикновени хора, които по-добре да се затворят в къщите си и да чакат слънцето да изпече. И много-много да не се обаждат, защото какво толкова е станало: Преспи? Затворени училища? Родилки, които не могат да стигнат до болницата? Голяма работа!


Тези дни дори се роди виц: Седнал човекоядец да опитва столично и провинциално месце. Оценката му била категорична: Столичното – по-крехко е. Другото е жилаво и не става.
Скъпи столични медии, следващия път като стане бедствено в София, спомнете си и за останалата част от България, която много обича да ви гледа. Понякога и тук вали сняг.