Всяка кафемашина с печат от ХЕИ

Мисия Варна

20-01-2010, 11:56

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

Всяка кафемашина в града да има разрешително от ХЕИ (РИОКОЗ), настоя общинската съветничка Снежана Донева пред колегите си от комисията по търговия и туризъм. Според нея, не е логично заведенията и хотелите да имат разрешително от санитарната инспекция за всяко едно нещо, което продават или предлагат, като услуга, а кафемашините по улиците да са си ей така на доверие.


"Работя в хотел и единственото нещо, което ползваме без да сме платили за разрешително за него, може би е въздуха", подчерта Донева.


По думите на председателя на комисията Красимир Симов в това предложение има логика, особено що се касае до кафеавтоматите по улиците на града. "Знаете ги онези напъханите в метални решетки и овързани със синджири и катинари", негодува той. Иначе лично спред Симов, не е необходимо чак печат от ХЕИ, тъй като от хигиенна гледна точка санитарните инспектори винаги могат да направят проверка и да наложат глоба на собственика на дадена кафемашина, ако преценят, че продукта може да навреди на здравето на хората. 


Той обаче е категоричен, че улични автомати за кафе изобщо не трябва да има. "Тук вече става въпрос и за конкуренция - не може собствениците на заведения да плащат сума пари за разрешителни и лицензи, а в същото време някой да им подбива цената с една машина отвън, като е платил само 7 лв. за един квадрат тротоарно право. Освен това, колкото и нереално да звучи, напълно е възможно някой умишлено да сипе отрова примерно в резеорвара за вода на дадена кафемашина", заяви още Симов.


Общинските съветници се изказха още по-остро и към хигиената на бидоните и аквариумите, в които през лятото търговци продават върена царевица. Според тях това трябва да бъде преустановено.