Денонощните аптеки искат безплатна търговия на тъмно

Мисия Варна

20-01-2010, 13:40

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

Варненските аптеки, които работят денонощно, не искат да плащат общинската такса за удължено работно време. Припомняме, че такава беше въведена за всички търговски обекти, които работят през нощта. Идеята на тази такса е най-вече да бъдат контролирани дискотеките и нощните барове, които вдигат шум и въобще безпокоят по някакъв начин съня на варненци. Фармацевтите обаче твърдят, че аптеките им не би трябвало да попадат в графата търговски обекти, тъй като законът ги третирал, като нещо подобно на лечебни заведения.


Според представители на кметската администрация обаче аптеката си е чист търговски обект - вид магазин, макар и да е специализиран. Аргументът им е, че щом клиентът дава пари, за да получи стока, значи става въпрос за търговия.


Шефът на комисията по търговия към местния парламент Красимир Симов не взе страна в спора, тъй като първо иска общинските прависти да изяснят от гледна точка на закона дали аптеките наистина са вид здравни заведения или са си търговски обекти. 


От общинската администрация пък бяха категорични, че дадена денонощна аптека, примерно в подблоково пространство, също смущава съня на хората, най-малкото заради шума от паркирането на коли, с които идват и си тръгват клиентите.