България с още един вицепремиер

Архив Варна

20-01-2010, 14:30

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Освен персонални промени премиерът Борисов предприема и структурни. Досегашният му икономически му съветник Илиян Михов, преподавател от INSEAD, става вицепремиер. Той ще подсили финансово-икономическата част, съобщи Борисов, без да уточни дали ще изземе част от ресора на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, информира  „Дневник”. "Михов е сред първите 500 макроикономисти в света и преподава от Париж до Сингапур в най-престижните учебни заведения", обясни Борисов.

Илиян Михов е професор по макроикономика и иконометрия в INSEAD (Европейски институт по бизнес администрация), бизнес университет* с кампуси във Франция и Сингапур. Той е бил  ученик на Бен Бернанке, председателят на Федералния резерв на САЩ. Михов има  огромен брой публикации в престижни издания, сред които и няколко статии в съавторство с Бернанке. Една от тях е анализ на Голямата депресия в САЩ. През 2008 г., в разгара на най-голямата финансова криза в САЩ след Голямата депресия, Илиян Михов беше убеден привърженик на американския план за спасяване на финансовата система чрез изкупуване на т.нар. "отровни активи", за които президентът Обама отдели 787 млрд. долара.

По това време Михов беше един от най-търсените макроикономисти от журналистите. В България обаче той стана известен с идеята си за модификация на валутния борд във време, в което единственото общо между всички политически сили бяха клетвите им за вярност към фискалната система, установена след голямата криза през 1996 - 1997 г.

В интервю за в. „Дневник” през септември 2009 г. Михов предложи да се "модифицира" режимът на валутен борд по модел, прилаган от Китай през 2003 г. Той обясни: "Можем да си го представим като банка с двоен мандат: при силен приток на капитал тя се държи като банка, която има за цел ниска инфлация (например 2-4%). За да може да постигне тази цел, централната банка трябва да има възможност да издава ценни книжа, с които да "обира" излишъка от пари. Когато времената станат по-тежки, тогава банката изкупува обратно тези книжа, с което увеличава паричната маса. Ако се стигне до изкупуване на всички книжа, тогава банката действа като обикновен валутен борд (т.е. изпълнява своя основен мандат да запази валутния курс).
Важното е, че при тази система банката е винаги по-консервативна от обикновения валутен борд, т.е. парите са винаги по-малко или равни на парите, които валутният борд би напечатал. Също така важно е да се отбележи, че банката няма право да изкупува държавни ценни книжа."

Според Михов така България може да влезе в еврозоната по-бързо, защото ще се улесни контрола върху инфлацията.

Тезата му срещна съпротивата не само на политици - икономисти, но и на болшинството макроикономисти в България.