Рецидивист-измамник събирал пари от името на Зорка Първанова

Архив Варна

21-01-2010, 12:27

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Измамник-рецидинист е задържан от полицията в обвинение, че искал пари от името на първата дама на България Зорка Първанова. Той бил разследван около година преди да бъде арестуван, казаха от пресцентъра на МВР. Прокурор от Софийска районна прокуратура му е повдигнал обвинение за измама, извършена при условията на опасен рецидив и му е определил мярка за неотклонение задържане под стража за срок до 72 часа.


На 15 август 2008 г. бил получен първият сигнал за измама, свързана с името на г-жа Първанова. В жалба до столичната полиция  директорката на "Напоителни системи" ЕАД разказала, че на служебния телефон се обадила жена, която се представила за сътрудник на съпругата на президента. Обяснила, че от фондацията й се събират помощи за болен. Директорката на "Напоителни системи" била помолена да помогне с 300 лева и тя своевременно се отзовала. Впоследствие разбрала, че е жертва на измама и алармирала полицията.


В СДВР било образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. В хода на разследването се изяснило, че по същия начин, чрез използване на името на г-жа Зорка Първанова, са водени идентични разговори и с други големи фирми и организации. Исканите суми за благотворителност били все около 300 лева.


След близо година упорита работа разследващите установили самоличността на измамника. "Сътрудникът" на президентшата е 29-годишният С .С. По данни на МВР той е осъждан осем пъти за измами, извършени в София, Разград и Шумен. Оказало се, че той действал сам, без съучастници. По телефона си преправял гласа, за да звучи като жена и се представял с женски имена. За разговорите използвал предплатени карти на мобилни оператори или се обаждал от Булфон автомати.


Последният сигнал е подаден на 18 януари тази година в Първо РУ в столицата от търговски директор на компютърна фирма. В телефонен разговор отново мнима сътрудничка на първата дама молела да се подпомогне сирак като му се купи мобилен телефон, тъй като бил спечелил стипендия за обучение в САЩ.


Столичните криминалисти, със съдействието на колегите си от Пловдив и Стара Загора, успели да влязат в дирите на С. С. и да установят местонахождението му. На 20-и януари той е задържан в Стара Загора и по етапен ред конвоиран до София.