Министър затривал таксиметровия бранш

Туризъм

21-01-2010, 12:58

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

Таксиметровият бранш на практика ще бъде закрит, ако подготвените от министъра на транспорта промени в закона за автомобилните превози, станат факт.


Това алармира пред ВарнаУтре зам.-председателят на Федерацията на таксиметровите водачи Димчо Иванов. Според него в новите текстове на министър Александър Цветков има конфликт на интереси.


"30 % от стойността на глобите ще отиват в ДАИ, за да им бъде повишен стандартът. Това означава, че инспекторите ще имат личен интерес да ни глобяват повече и повече. Другото е, че ще ни прибират талоните и докато не платим глобите, няма да имаме право да шофираме, тоест да упражняваме професията, от която се изхранваме", негодува Иванов.


Таксиметърите още през лятото подготвили проект за изменения в закона, които наистина да решат проблемите в бранша и ги връчили на ГЕРБ. Документът обаче потънал някъде и сега те търсят друга политическа сила, която да го вкара за гласуване в парламента.

Шофьорите готови на стачка

Иванов увери, че таксиметровите шофьори във Варна и региона са готови на стачни действия, ако бъдат приети промените в закона. Причина за това са и предвидените нови глоби, които превозвачите определят, като много високи. Примерно санкцията за неработещ касов апарат е 1500 лева. Другите глоби са до 15 000 лева.


„Ние не вадим и 10 000 лева на година, а те искат да сложат глоба от 15 000 лева", ето това ще затрие и закрие таксиметровия бранш", посочи Димчо Иванов.

Бакшишите работели на загуба в снега

Лошите климатични условия заради лютата зима, която сполетя Варна, вредят изключително много на таксиметровите автомобили. За това шофьорите от бранша в момента работят на загуба, коментира още Иванов. Въпреки това повечето излизали по заснежените, че и непроходими улици.


„На нас няма кой да ни плаща ремонтите на автомобилите”, категоричен бе още зам.-председателят на Федерацията на таксиметровите водачи.