Приключи снежният сървайвър за молдовския автобус

Архив Варна

21-01-2010, 10:19

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Две нощи пътници от Молдова спаха в автобус на границата при Дуранкурак, съобщи за ВарнаУтре кметът на Шабла Красимир Кръстев. Рано тази сутрин роторният снегорин, който вчера следобед тръгна от Добрич, е стигнал до границата, за да разчисти международния път. След близо 40-часов престой на границата автобус по редовната линия Кишинев-София е потеглил към столицата ни, ескортиран от градоначалника на Шабла Красимир Кръстев и зам.-областният управител д-р Катя Ганова. Сред пътниците има и бебе на годинка и два месеца и дете на 8 години.


Причината чужденците да престоят на границата са освен огромните преспи и непроходимия път, също и авария в автобуса.


Към 9 часа тази сутрин пътниците са успели да тръгнат с друг автобус, изпратен от шуменската фирма превозвач.


Бедстващите получиха храни, сокове, вода, пюре и памперси за бебето, лекарства. Кметът на Шабла Красимир Кръстев заяви, че за децата е била осигурена топла стая на граничния пункт. По последни данни броят на пътниците е бил 53-ма.


Все още е затворен за движение е път Каварна-граница с Румъния, отсечка от първокласен път I-9, съобщиха от Областното пътно управление. Машините на пътноподдържащата фирма работят без прекъсване от вчера. Те са пробили до границата с Румъния, но сега се работи за уширяване, тъй като има много стеснени от снежните преспи участъци.


Снегонавяванията са основната причина за затрудненото почистване. На места преспите достигат до 2 м.


В община Каварна по-голяма част от третокласните пътища остават затворени.  Това се предимно ненатоварени пътни отсечки.


Затворени са и път Ведрина - граница с Варна, Вранино- Крупен - Конаре, Дуранкулак - Бежаново, Крушари - Александрия - Северняк.


От вчера отворена за движение е отсечката Балчик- Каварна.


Отворени за движение са и всички републикански пътища в община Тервел.


От община Каварна информираха, че зимната обстановка започва постепенно да се нормализира. Проходими при зимни условия са следните пътища от републиканската пътна мрежа: Каварна - Балчик, Каварна - Шабла, Каварна - Българево - Свети Никола и Каварна - Вранино - Челопечене. Остават затворени за движение пътищата от общинската пътна мрежа, като работата по разчистването им продължава.


Няма населени места в община Каварна без ток и вода. От днес са възстановени и учебните занятия във всички училища и детски градини. Община Балчик обяви дните 21 и 22 за неучебни.