Д-р Кехайови: Ние сме крепостни селяни на Марешки

Мисия Варна

21-01-2010, 20:39

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

Фармацевтичният магнат бил застанал между Е.он и собствениците на лекарските кабинети в медицинския си център в "Младост", като им продавал ток, без да представя справка кой колко еленергия е консумирал.


"Може да ви звучи смешно, но реално ние сме крепостни селяни на Веселин Марешки."


С тези думи започва разказът на физиотерапевтите Жаклин и Христо Кехайови. Преди години те купили клиника за физиотерапия в Медицинския център в "Младост". Взели помещенията с кредит, отпуснат им лично от продавача - фармацевтичният бос Марешки. Вече всички вноски са погасени и имотът си е техен, както пише и в нотариалния акт. Нанесли се в новата си клиниката през 2006 година. И всичко тръгнало добре, докато не започнали всеки месец да получават фактури със сметки за... общи разходи. Какви точно са тези разходи, не било ясно. Обяснили им, че вътре влизат ток, вода, телефон, охрана на комплекса и прочие услуги. Разбивка за отделните харчове нямало.


"Спрях да плащам, защото по никакъв начин не можах да разбера какво е примерно месечното ми потребление на ел енергия. Достъп до електромера изобщо не получих. Тези уреди са заключени в мазето на медицинския център и там могат да влизат само служители на Марешки", негодува д-р Кехайов.


Всъщност един единствен път бил допуснат до електромера, който е общ и отчита потреблението на цял етаж от медицинския център. При посещението си на място обаче физиотерапевтът установил, че към този общ електромер са закачени и други кабинети.


"Тогава подадохме молба до Е.он да бъдем вързани на отделен и само наш електромер. Оказа се обаче, че трафопостът също е собственост на Марешки. Поисках официално да разбера какво, колко и на каква цена плащам, но се оказа, че нямам такова право. Правата ми били единствено да плащам. Ами платихме всички натрупани сметки за ток. После обаче хората на Марешки поискаха да платим и общите разходи, които изобщо не знаехме за какво са. Отказах и ни дръпнаха шалтера. Държаха ни без ток година и половина. Това уби работата ни. На практика загубихме 90 % от клиентите си", жалват се още Кехайови.


Продължилата няколко години сага е изпъстрена с жалби - до районна прокуратура, до комисията за защита на потребителите, до държавната комисия за водно и енергийно регулиране и къде ли не. Интензивната кореспонденция на физиотерапевтите с различни институции вместо да им реши проблема, ги вкарва в омагьосан кръг. Истински параграф 22. Все пак сигналът до прокуратурата дал резултат, от там разпоредили токът да бъде пуснат. Хората на Марешки реагирали мигновено, което ги спасило от образуване на наказателно производство срещу тях.


"В медицинския център има около 100 собственици на различни кабинети. Всички те са притискани по същия начин - да плащат някакви общи разходи, без да знаят какво и колко са консумирали. Колегите обаче се страхуват да надигнат глава. Няма къде да мърдат, защото Марешки веднага дърпа шалтера. За един зъболекар примерно това означава край на практиката. Ние оцеляхме, защото не ни е страх и защото имаме друг кабинет в центъра на града", коментираха още Кехайови.


Според разказа на физиотерапевтите излиза, че на практика Марешки е застанал между Е.он и потребителите на ток в медицинския център. Това става чрез трафопоста, който си е негов.


"Марешки едва ли има лиценз за търговия с електоенергия, което прави в действителност. Нямам представа на какви цени ни продава тока. Проверката на прокуратурата установи, че неговата фирма "Диджител" само префактурирала ел енергията, консумирана от всички собственици на кабинети в центъра. Дори и да е така, то тогава най-малкото сме ущетени от двойното ДДС, което се получава при префактуриране", подчерта д-р Кехайов.


Според лекарското семейство за тази ситуация не е виновен само Марешки, но и Е.он. Кехайови поискали от монополиста да ги присъедини към мрежата си, но получили три отказа, тъй като трафопоста бил собственост на аптекарския бос.


"По закон електроразпределителното дружество е длъжно да ни свърже към отделен електромер - само наш, тъй като сме собственици на имот. В момента, в който ставаме собственици, по закон имаме право на отделна партида. Ние не искаме да сме свързани към Марешки, все пак неговият трафопост не е единственият в града. Е.он нямат право да ни отказват, след като ние отговаряме на всички условия, описани в Закона за енергетиката и енергийната ефективност, а пък те, като единствен доставчик на ток, са монополисти. Дефакто, с отказа си, те разрешават на Марешки да продава ток", недоумява д-р Кехайова. И риторично пита дали в Германия Е.ОН си позволява година и половина да не включва някой собственик на имот, към мрежата си. Според физиотерапевтите енергото продава тока на Марешки на цени на едро, а той ги фактурира на лекарските кабинети на нормалните продажни цени.


В писмото на държавния енергиен регулатор до лекарското семейство пък се твърди, че те като собственици на имота имат право на ток, тоест собствен електромер. В момента обаче Е.он не бързал да ги свърже, тъй като специалистите там търсели най-изгодния за клиниката вариант. Докога ще продължи търсенето на монополиста, държавната комисия не уточнява.


"Всъщност ние дори не можем да докажем, че нямаме ток, ако Марешки ни го спре, тъй като собствената ни клиника няма свой електромер. От Е.он твърдят, че наблизо няма друг трафопост и затова няма да получим собствена партида, докато този на Марешки не бъде изкупен от тях. Постъпки за това обаче трябва да направи самият Марешки. В същото време фирмата на фармацевтичния магнат пък твърди пред прокуратурата, че такива постъпки са направени, но Е.он отказвали да изкупят ел съоражението. Ето това е Параграф 22. Другият вариант да станем клиенти директно на Е.ОН е електроразпределителното дружество да построи нов трафопост", разясниха семейство Кехайови.
     


Веселин Марешки:

Ако искат ще им продам целия трафопостМного интересно. Вече са минали 5 години, имаме над 300 клиенти в медицинския център и накрая ме изкараха мен виновен. Кехайови много време не си плащаха тока. Понеже трафопостът е наша собственост ние плащахме техните сметки за ток, за да не бъде спрян и да не пострадат и останалите лекари. Това заяви Веселин Марешки относно отправените към него обвинения от физиотерапевтите д-р Кехайови. 


Никого не съм заплашил, че ще му дръпна шалтера. Казах, че нямам пари да платя тока и затова сградата ще остане без ток, защото енергото няма да прави благотворителност. Просто предупредих – не спирам аз тока, а енергото. Физиотерапевтите не са си купили електромерите, сега ще им дадем тази възможност на всички. Който поиска, още днес може да дойде да си купи партидата. Един герой се изказа, че е готов през него да минават плащанията от съсобствениците на лекарски кабинети, но после се отказа. Не искам да се занимавам с това. Аз предплащам авансово сумите, а после ги събирам от тях. Те са в много добра ситуация. Явно има един доктор, който е превъртял – след като 300 души са съгласни за електроенергията. Как така само един не харесва този начин, значи той не е нормален и не разсъждава логично.


Абсурд е това, че някой от собствениците на кабинети ги е страх да се оплачат. Напротив - хората си търсят правата, аз не се държа като феодал с никого. С най-голямо удоволствие ще продам, на който каквото иска от техниката в медицинския център. 50 000 лв. струва част от апаратурата за интернет. Ако някой иска да купи съоръжението, да има предвид това - само част от нея е 50 бона. Иначе всичко разпродаваме – което искат да купят. Ако искат да купят целия трафопост или всички електромери. Който си мисли, че печеля от това нещо - греши. Лично построих трафопоста. Електроенергията я префактурирам на цените, на които я продава и енергото.


Вярно е, че има спор, когато стане въпрос за това кой ще плаща консумирания ток за общите части. Все пак те са собственици на кабинетите и трябва да си плащат тока. 2 или 3 години аз им плащах тока, за да имат и да могат да работят. Къде тук изобщо става въпрос, че аз ще им спирам тока. Оня ден пак платих 4–5 хиляди лева мои пари. Аз правя 22 милиона лева оборот на месец от лекарства в аптеките. Мислите ли, че съм тръгнал да печеля от препродажба на ток в един медицински комплекс.


На снимката: Веселин Марешки

АРХИВ: ОРЛИН ЦАНЕВ