Холандци строят парници за 86 млн. евро във Варненска област

Мисия Варна

22-01-2010, 12:25

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Холандски консорциум търси 60 хектара терен във Варненска област, на който да построят парници. Чуждите инвеститори смятат да култивират, отглеждат, обработват и да търгуват с високо екологични зеленчуци. Според представителите на проекта "Хорти Грийн Пауър" ще се предлага продукция за пазарите в България, Централна Европа, Русия и Украйна. Амбицията на инвеститорите е с ниски цени и високо качество да се преборят с конкуренцията и да се минимизира необходимостта от внос на евтини зеленчуци от Турция. 


Първоначално компанията ще се фокусира върху отглеждането на домати, чушки и краставици. Общата стойност на инвестицията е 86 млн. евро.
Представители на холандския консорциум днес се срещнаха с областиня управител на Варна Данчо Симеонов. Инвеститорите са се насочили към Варненска област заради разположението й, обясни губернаторът на Варна. Той уточни, че незабавно се е свързал с кмета на Белослав Емил Дичев, тъй като на територията на общината има подходящ терен.


"Положителното е, че компанията е готова незабавно да закупи терена, ако го одобри разбира се, и още през 2011 г. да предложи първата продукция за българския пазар", заяви след срещата областният управител.