В Дуранкулак се запасяват с големи количества храна

Архив Варна

22-01-2010, 13:13

Снимка:

СНИМКИ СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Големи количества хляб и хранителни продукти пазарят живеещите в Дуранкулак, съобщи кметът на пограничното село Зюмбюл Медаров. Тежките метеорологични условия в страната откъснаха селото от света, което три дни бе без ток и четири без вода. Двуметрови преспи вкараха в капан жителите на най-североизточното ни населено място в домовете им, които ако искаха да излязат трябваше да копаят тунели.


“Имаше хора, които месиха тесто и правиха хляб в домашните си фурни на дърва. Хранителни продукти не бяха доставяни няколко дни, тъй като пътят бе непроходим. Заради липсата на ток хладилниците и фризерите се размразиха. В такъв случай ниските температури навън спасяват храните да не се развалят. Направо бяхме като откъснати от света. Стационарните телефони не работиха заради липсата на ток, а зарядните на мобилните не можехме да заредим. Не можехме да гледаме и телевизия, за да разберем какво става в страната.


Сега хората в селото пазарят по десетина хляба и големи количества хранителни продукти, тъй като бяха информирани, че в следващите дни температурите ще паднат до минус 20 градуса”, каза Зюмбюл Медаров. Той добави, че в селото продължава да има множество токови удари. В резултат на тях изгоряха десетки елуреди през последните години.
Кметът сподели, че тръгва до съседното село Стаевци, където няма хляб от седмица. "Пътят е непроходим до там и никой не иска да го чисти", каза още Медаров.