Семейните лекари недоволни, искат среща с премиера

Архив Варна

22-01-2010, 17:17

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Семейните лекари искат среща с премиера Бойко Борисов, за да му обяснят как Националната здравноосигурителна каса си превишава правата и ги лишава от изработени от тях средства, съобщи Дневник,  като цитира председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров.

Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) умишлено задържа суми и не плаща на лекарите вече извършени дейности, оправдавайки се с електронната си система. Целта е с парите от здравните вноски да се запуши дупката в бюджета.

Според д-р Киров е възможно някой нарочно е променил софтуера, за да се спестят средства. Здравната  каса неправомерно плати дейности от ноември с парите от бюджета си за 2010 г., а сега недостигът трябва да се компенсира, заяви председателят на общопрактикуващите лекари у нас. Джипитата са убедени, че НЗОК реже от парите им умишлено. "Формира се нещо като "Наглите 4", но в друга сфера", допълни д-р Киров. Той изчисли, че по този начин ще се спестят около 12 млн. лв., за да се закрепи бюджета за 2010 г.

Здравната каса неясно защо не е публикувала отчет за извършени разходи за ноември и за декември. Според Киров институцията крие информация от хората, чиито пари е длъжна да управлява прозрачно. Затова джипитата ще се обърнат към здравната и финансовата парламентарни комисии и ако не получат удовлетворяващ отговор от тях, ще сезират Европейската комисия за нарушенията на касата.

"През тази година се предвижда за здравеопазване да се похарчат само толкова пари, колкото постъпят от вноските на работещите - 1.5 млрд. лв. Останалите близо 900 млн. лв., които държавата трябва да внесе за осигуряваните от нея пенсионери, социално-слаби и деца, на практика ще отидат в резерва на НЗОК в БНБ и ще бъдат използвани за други цели", каза д-р Киров. По думите му това е нарушение на Закона за здравното осигуряване, защото със средствата от здравни вноски може да се плаща само медицинска дейност, а не да се ползват за запушване на дупки в бюджета.

За  да се намали броят на неосигурените, да се направят законодателни промени и тези, които не са социално слаби, да плащат 5 пъти по-скъпи медицински услуги, предлага д-р Киров. Срещу неясните все още намерения за реформи в здравеопазването се обявяват и директорите на общински и частни болници и пациентски организации.
 
Те обвиниха правителството и здравното министерство в тотално непознаване на ситуацията в страната и въвеждане на незаконни критерии за подбор на болниците, които няма да подобрят качеството на услугите, а ще оставят хората в малките градове без достъп до медицинска помощ.

Изискването в една болница да има по 2 специалисти за дадена клинична пътека е незаконно, защото се въвежда след подписването на националния рамков договор, посочи д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.  Той посочи, че с това изискването правителството има една цел – да остави около 100 работещи болници до края на годината и цели региони без достъп до здравеопазване.
 
Идеята на здравния министър Божидар Нанев на територията на по-малките общини да останат единствено центрове за спешна помощ също няма как да проработи ако болните, обслужвани от филиалите няма къде да бъдат настанени

Общопрактикуващите лекари не са съгласни чужди експерти остойностяват медицинските услуги, визирайки съветникът от САЩ по здравните въпроси на министър Симеон Дянков и предложиха да сформират екип и да участват в тази дейност. В противен случай има сериозна опасност остойностяването да се изкриви умишлено, смятат медиците.