Преспите в Шабла стигнаха покривите на къщите, в Кардам спасиха мъж

Архив Варна

23-01-2010, 16:29

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Преспите в Шабла стигнаха покрива на къщите, съобщи градоначалникът на черноморския град Красимир Кръстев. Същата била и ситуацията по селата в региона, където има проправени тунели, за да може хората да излязат от домовете си. 


Кръстев каза още, че температурата в Шабла в обедните часове днес е паднала до минус 12 градуса. Вятърът бил със скорост около 60 км/ч, като поривите достигнали и скорост 70 км/ч. Преспите в общината на места достигнали до 2 метра.


От метеостанцията в Добрич заявиха, че средно в областта скоростта на вятъра е около и над 20 км/ч. Утре се очаква живакът да падне до минус 19 градуса. В следващите часове кметовете на Шабла, Каварна и Тервел ще решат дали децата ще учат в понеделник.


В същото време се разбра, че за малко студът не е взел първата жертва. Кметът на Кардам е спасил свой съселянин, който тръгнал сутринта пеш към село Чернооково. На 2 км от селото той набрал тел. 112 и съобщил, че заради силния вятър и студ, както и валежа, не може нито да продължи напред пътя си, нито пък да се върне обратно в дома си в Кардам. Екип на Гражданска защита се организирал да потегли, но междувременно кметът на Кардам успял да стигне до съселянина си и да го върне обратно у дома.