Премиерът: Саботаж на БСП с ИСПА

Архив Варна

24-01-2010, 16:27

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

България ще загуби 15-20% от средствата по оперативните програми ИСПА и "Околна среда", заяви днес премиерът Бойко Борисов. „Станишев, освен морални загуби, нанесе и финансови загуби на държавата. Правителството на тройната коалиция, и това ще им го напомняме още 20 години, умишлено е саботирало дейността на държавата, криейки кореспонденцията с Брюксел. Още утре ще изпратим отговори, такива каквито искат, но разбира се, оттолу ще пише, че съжаляваме, че писмата са били крити от нас, да се знае. Да, ще се изложим, но те дотам ни изложиха тези хора, че трябва да им посочим имената. Трябва да се каже истината, за да не носим ние пасивите от тяхното управление”, посочи премиерът, но не скри, че предшествениците му "така са направили законите, че сега да не могат да бъдат осъдени виновните".

Минути преди изявлението на премиера министърът на околната среда Нона Караджова обави, че са сменени директорите на дирекциите по ИСПА и ОП "Околна среда”, съобщава агенция КРОСС. Причината била нeкомпетентно свършената работа от тяхна страна, както и укрити четири писма от Европейската комисия - две по ИСПА и две по ОП „Околна среда”, в които се отчитат злоупотреби при изпълнението на програмите. Писмата не са били заведени в деловодството на МОСВ, поясни Караджова.


На 16 март 2009 г. е пристигнало писмо от ЕК с молба да се преразгледат проектите и да се изготви нов правилник по тях. След като нищо от българска страна няма отговор, на 26 юни от Брюксел изпратили второ писмо. На 15 юли от МОСВ изпратили отговор с уверението, че ще бъдат предприети мерки. Двамата освободени директори считат, че това е било достатъчно.


На 3 март 2009 г. е изпратено писмо до тогавашния министър на околната среда и водите Джевдет Чакъров, в което от ЕК молят да бъде направен одит на програмите. Писмото е със същия текст като изпратеното по-рано, на 23 февруари, до изпълнителния директор на ИА "Одит на средствата от Европейския съюз" (ИА ОСЕС) Райка Онцова, в което от комисията предупреждават за злоупотреби по ОП „Околна среда”. Според писмото, много от процедурите, които започват с обществени поръчки, са преминали на пряко договаряне. От еврокомисията са поискали обяснение поради какви причини е станало това. След като такова не е било дадено, на 25 март от Брюксел пращат поредно писмо, че България е в нарушение на правилника за провеждането на процедурите. Тогава България е провеждала допълнителна процедура за жп-линията Пловдив-Свиленград на стойност 3 475 978 евро, която също е била изменена на пряко договаряне. От ЕК отказали да преведат средствата по този проект заради несъответствие с регламента. 

158 проекта за техническа помощ по ОП „Околна среда”, които се отнасят за водния сектор и 29 инвестиционни проекта, на стойност 400 млн. евро (от общо 450 млн. евро договорени) са проблемни.
Екоминистърът на  каза още, че са предприети мерки и са изготвени нови правила по програмите, както и, че укрепен административния капацитет.

Секретарят на Съвета по контрол и усвояване на еврофондовете Юлиана Николова заяви, че България е с най-ниска усвояемост на пари от еврофонбдовете. „По оперативните програми сме усвоили едва 2,54%, като средният процент за всички останали членки на ЕС е 4,16%”, посочи тя.

От своя страна финансовият министър Симеон Дянков посочи, че са били укрити десетки подобни писма от ЕК при предишното правителсво. Той допълни че е изискал пълен одит на всички проекти, резултатите от който ще бъдат изпратени в Брюксел  до 31 януари.


По думите на Дянков този месец ще бъдат изплатени най-много пари по оперативните програми - 700 млн. лева, като още тази седмица ще бъдат преведени 40 млн. по ОП "Земеделие" и 1 млн. по ОП "Околна среда". По думите му, това е с 20% повече от всички други месеци.  Финансовият министър изрази възмущението си, че бившият вицепремиер Меглена Плугчиева е съобщавала, че информационната система ИСУН е работеща към 10 юни 2009 г. 


От ЕК изразяват несъгласието си и Плугчиева отговаря, че системата ще бъде изградена на 100%. През октомври софтуерната програма е била готова, но в нея няма никакви данни. По думите на Симеон дянков, това е била и причината за забавяне на плащанията по проекта.