На връх Мусала - минус 15 градуса, в Добрич - минус 21,6

Архив Варна

25-01-2010, 10:08

Снимка:

IMPACT PRESS GROUP

Автор:

СВЕТЛАНA МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Минус 21,6 градуса отчетоха термометрите в Добрич в сутрешните часове на деня, но заради лекия вятър се усеща като минус 30 градуса. По данни на НИМХ днес в столицата на Добруджа е значително по-студено и от най-високата точка в страната - връх Мусала, където живакът ще падне до минус 15 градуса.


Към 10 часа само един снегорин и два сметопочистващи автомобила на "А.С.А - Шеле" бяха успели да запалят двигателите, тъй като дизелът е замръзнал, съобщи управителят на фирмата, извършваща сметопочистването и снегопочистването на територията на Добрич Григор Алексиев. Той заяви, че освен автомобилите е замръзнал и пясъкът и магнезиевите соли, които се използват за пръскане по улиците. Алексиев каза още, че фирмата изпитва затруднение и по отношение на сметосъбирането. Контейнерите в междублоковите пространства са заринати от сняг. Служителите на фирмата успяват едва 70-80 контейнера ръчно да обслужат в район за 6-7 часа, а във всеки район има по над 200 контейнера.


Началникът на Регионалния инспекторат по образование Рина Иванова съобщи, че близо 50 училища в Добричко са в „дървена” ваканция днес. Вече пети ден не учат децата в община Балчик, които ще останат по домовете си до сряда. Учебни занятия не се провеждат и в Дуранкулак, Тервелско и Крушарско.


В част от училищата в Добрич учебните часове са намалени, тъй като температурата е под 18 градуса.
На ГКПП-Дуранкулак има два украински автобуса и 5 автомобила, които не могат да навлязат в страната заради непроходимите пътища. 


Областният управител Желязко Желязков е в непрекъсната телефонна връзка с кметовете на общини. Предстои разговор с представители на снегопочистващата фирма и пътно управление, за да се уточни разпределението на техниката. Зимната обстановка в Област Добрич остава усложнена. В момента се работи по отварянето на пътя Генерал Тошево - Кардам, Балчик - Шабла (около с. Езерец), Балчик - Кранево, Добрич - Албена. Отворени за движение са 5 пътни отсечки: Добрич - Варна, Добрич - Силистра, Добрич - Балчик, Добрич - Крушари и Тервел - Карапелит.


Ето и каква е ситуацията в общините в Добричка област в сутрешните часове на деня:

Балчик: Електроснабдяване и водоснабдяване нормално. Пътят за Добрич е отворен. За Варна през Кранево също. Работи се за отваряне на пътя за Каварна и границата. Почистват се улиците в града. Пътищата от общинската пътна мрежа са затворени. Закъсал автобус в с. Оброчище, хората са извозени.


Крушари:

Пътищата: Добрич - Крушари; Севрняк - Коритен - Крушари, Крушари - Полк. Дяково, Крушари - Северци - Лозенец, Полк. Дяково - Добрин са проходими. Продължават да работят по пътя  Бакалово - Телериг - Габер. Навсякъде има електричество и водоснабдяване. Хляб - ще зареждат днес. Заредено е  с хляб в Полк. Дяково и Добрин.


Шабла:

Всички пътища са затворени. Каварна - Шабла през нощта е отворен. За границата още не е. Ток и вода има. Днес очакват да заредят с хляб от Каварна.


Каварна:

Пътищата са непроходими. Ток и вода има.


Тервел:

Всички пътища в общината са отворени. Ток и вода има.


Генерал Тошево:

Пътищата в общината са затворени. Г.Тошево - Кардам - Чернооково - Спасово - Сърнено - Сираково - Преселенци е почистен, родилката в Чернооково е прибрана в Г.Тошево. Работят по почистването на Красен - Росица, Пчеларово - Зограф през Житен за Красен. Ток и вода има. В с. Ал.Стамболийски - половината от селото е без ток поради скъсан проводник.


Добричка:

Непроходимо е за селата: Пчелник, Житница, Тянево, Врачанци, Дряновец, Воднянци, Алцек, Подслон, Медово, Бенковски, Бдинци, Вратарите, Дебрене и Соколник. Заради непочистените пътища хляб няма в селата: Житница, Лясково, Дряновец, Алцек, Медово, Вратарите, Соколник, Дебрене и Ведрина, но са запасени с брашно, макарони и др. стоки от първа необходимост. Ток и вода има.


Добрич:

Обстановката е нормална. Улиците в града  са проходими при зимни условия. Електроснабдяване и водоснабдяване -  нормално. Шеле не са излезли сутринта да чистят - поради ниските температури не могат да запалят машините. Закъсало такси на кръстовището ул. "Вардар" и бул. "Русия" -  е препречило  движението.


От Пътно Управление съобщават, че почти всички пътища в областта са затворени с изключение на:

Добрич - Варна, Добрич - Балчик, Добрич - Карапелит - Силистра, Тервел - Карапелит, Добрич - Крушари. Работи се по отварянето на пътя за Ген. Тошево - Кардам, Балчик - Каварна - Шабла, Балчик - Албена - Кранево, Добрич - Албена.


Въведени са следните ограничения:

всички товарни и тежкотоварни автомобили да се движат с вериги, без ремаркета и полуремаркета.


Електроснабдяването е нормално. Няма ток в половината с. Ал.Стамболийски. От 06.37 с. Честименско е без елзахранване. Изпратена е аварийна група.


Водата
в Добрич е с намалено налягане. По високите части на с. Бранище, общ.Добричка, не стига вода. В с. Конаре - общ. Г. Тошево, няма вода.