Полицията надуши бойния склад на наркобандата от Добрич

Архив Варна

25-01-2010, 11:27

Снимка:

СНИМКИ: ОД НА МВР-ДОБРИЧ

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Полицията в Добрич се натъкна на незаконно притежаван боен арсенал, собственост на разбитата на 15 декември м.г. наркобанда.


От скривалища, намиращи се в полезащитни пояси край Добрич са иззети автомат "Калашник" - нарязан на парчета, ръчна граната тип "Лимонка", газов пистолет преправен за боен, бойни патрони  и пушка с нарязана цев. Работата по документирането на цялостната престъпна дейност на групата и установяване съпричастността им към други извършени деяния продължава, съобщават от пресцентъра на дирекцията в областния град.


ВарнаУтре припомня, че в ареста са десетима от разбитата наркобанда. Групата е действала на подчинение на четири нива. Най-високо в йерархията е бил босът, чието име е 34-годишният Светослав П. Под него бил търговецът, следван от дилъра, а на най-долното четвърто стъпало е бил прекият пласьор. Предполага се, че дилърите са се сдобивали с наркотик от Варна.


В продължение на две години бандата е била наблюдавана, като през 2009 година в районните полицейски управления на Добрич са регистрирани палежи на автомобили, на домове, причиняване на средни и тежки телесни повреди, заплахи за живота и здравето на граждани. На 29 май м.г. двама варненци пристигнали в Добрич, за да изпълнят "наказателна акция" срещу добричлия, член на групировката. При самозащита обаче добричлията наръгал с нож нападателя си и той умрял.


В хода на разследването информацията била конкретизирана и анализирана, образувано е досъдебно производство по чл.321, ал.3, т.1 от НК, а в началото на октомври т.г. в Първо РУ на МВР - Добрич е формирана самостоятелна работна група за установяване, неутрализиране и документиране на дейността на организираната престъпна група. Разследващите полицаи установили някои неоспорими белези на организираната престъпна група - строга йерархия с ръководител и подчинение на членовете на четири нива, които не се познават помежду си. "Управляващите" всяко ниво се отчитали пряко на ръководителя, а трима от организираната престъпна група имали специални функции като изпълнители на наказателни акции върху най-ниските нива за гарантиране на контрол по веригата и за силово налагане на "вътрешния ред" в структурата.


Установено било още, че групата се е занимавала с разпространяване на хероин, амфетамини, екстази и марихуана на територията на област - Добрич. Полицаите разкрили местонахождението на добре укритите депа - маскирани изкопи, разположени в горски пояси в околностите на Добрич. Достъп до тях имали членове от второ ниво, които по указания на ръководителя на групата ги зареждали или доставяли оттам наркотични вещества. Точно при една от "совалките", на 15 декември, към 19.00 часа при съвместно предприети оперативни действия заедно служители на СДОТО, са установени двама от членовете на групата, докато се придвижвали с лек автомобил към гориста местност край Добрич, за да заредят едно от депата с наркотици. Те са задържани на местопрестъплението в момент на разкопаване на тайника, откъдето са иззети намерените вътре 300 грама амфетамин, а у един от един от двамата - 25 грама марихуана.


Часове по-късно, в нощта на 15 срещу 16 декември, при акция на полицаи, дознатели и експерти са задържани и останалите членове на престъпната структура. При последвалите претърсвания, обиски и изземвания домовете им са открити наркотици, оръжия - газови и бойни пистолети и боеприпаси за тях, везни за измерване на наркотични вещества, преносими радиостанции, заглушители за мобилни телефони и полицейски радиосигнали.


На всички десетима задържани са повдигнати обвинения за тежки умишлени престъпления по чл.321, ал.3 от НК за участие в организирана престъпна група, занимаваща се разпространение на наркотични вещества, за което се предвижда наказание "лишаване от свобода от три до десет години".
На ръководителя на групата Светослав П. е повдигнато обвинение по чл.321, ал.3, т.1 от НК за ръководство на организирана престъпна група, с предвидено наказание "лишаване от свобода от пет до петнадесет години". 


Във връзка с продължилите процесуално - следствени действия за документиране на дейността на десетимата, на 23 декември м.г. бяха установени още два тайника за съхраняване на наркотици. В тях са намерени и иззети по 40 пакета с по 25 грама марихуана и четири пакета по 10 грама хероин.