Адвокатите на Иван Славков: Обвинението е нескопосано, годно за златна малинка

Архив Варна

25-01-2010, 11:33

Снимка:

IMPACT PRESS GROUP

Автор:

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Всичко от Автора

Като нескопосано и годно за златна малинка определиха адвокатите на бившия общински съветник Иван Славков обвинението срещу клиента им. С тези и други доводи защитата поиска производството по делото да бъде прекратено и то да бъде върнато на прокуратурата, за да си свърши работата. Според държавното обвинение обаче работата по случая е свършена перфекктно и няма пречки за процеса. И съдът даде ход на делото. Веднага след това адвокатите поискаха за пореден път отвод на прокуратурата, но искането им не беше прието. Делото продължава днес и утре с разпити на свидетели. Юристите не очакват то да приключи с присъда тази седмица.


На подсъдимата скамейка заедно с Иван Славков са Николай Хаджимихайлов, Пейчо Пейчев, Янко Колев и Свилен Николов.


Според обвинителния акт Славков създал престъпната група през есента на 1996 г. Другите четирима подсъдими се включвали в дейността й заедно с множество други лица в различни периоди от време. Групата работила по обща схема за получаване на пари от организирана проституция на територията на Варна, курортните комплекси и околностите. В различни периоди от време ръководно участие в нея е вземал и бившият общински съветник Веселин Данов.


Янко Колев се включил през пролетта на 2001 г., като ръководил ударните групи, контролиращи проституиращите жени. През есента на 2003 г. Свилен Николов поел задължението да получава предаваните от различни лица пари, спечелени от проститутките, да води точен отчет на парите и да ги отчита нагоре в йерархичната структура. В края на същата година към тях се присъединили Пейчо Пеев, който събирал пари от сводниците и Николай Хаджимихайлов, който първоначално отговарял за отчитането на паричните суми, спечелени от проституиращите травестити във Варна.


След лятото на 2004 г. и преразпределението на наркопазара, групировката прибавила към дейността си и търговия с хероин, кокаин и амфетамини. През 2005 г. престъпната организация наброявала близо 80 души, част от които били участници в наказателни бригади, които събирали парите от дрогата и проституцията.


През есента на 2007 г. при специализирани полицейски операции във Варна и на "Златни пясъци" бяха разкрити част от клубовете, където се предлага женска плът. В хода на мащабното разследване срещу престъпната организация от юни 2008 до януари 2009 г. на различни места край Варна, по пътя за Добрич, Каменар, Суворово и Кичево, бяха открити и иззети различни оръжия и боеприпаси, принадлежащи на групировката, твърди обвинението.