Кучият студ не спря ловците, тръгнаха на бракониерски туризъм

Туризъм

25-01-2010, 12:52

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Бракониери масово гърмят по дребния дивеч в Североизточна България, научи ВарнаУтре от инж. Калинка Тодорова - директор на Държавното горско стопанство в Балчик. Ловците се възползват от тежките метеорологични условия в региона, довели до бедствено положение дребния дивеч, сред който има и редки видове птици. Ниските температури и големите преспи принуждават хиляди червеногуши и големи белочели гъски, зимуващи в Шабленското и Дуранкулашкото езеро, да търсят храна покрай пътищата, където има завет. Изтощените и гладни птици допускат хора с пушка в ръка сравнително близо и са изключително уязвими.


Бракониерите се възползват от бедстващите птици. Само за няколко часа представители на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), фондация Льо Балкан и горски стражари са преброили над 100 изстрела в района на Дуранкулашкото езеро.


"Бракониерите ни създават изключително големи проблеми. Вместо да чистим пътя и да помагаме на хора, ние оказваме помощ на закъсали на пътя бракониери. Има и такива, които с джиповете си са пристигнали и отседнали да нощуват в хотели в региона", каза кметът на Шабла Красимир Кръстев. Той допълни, че има и ловци, които сами търсят помощ да бъдат извадени от преспите на пътя.
Калинка Тодорова заяви, че има съставени пет акта на бракониери. "В такива зимни условия, довели дребният дивеч до бедстваща обстановка, трябва да се забрани лова", категорична е Тодорова. Тя сподели, че в понеделник в Балчишко са били доставени лопатари. За последно ги нахранили в четвъртък и от тогава до сега не могат да стигнат до тях, за да им дадат храна. Гладни са останали общо 18 лопатара.


Един констативен протокол на 42-годишен бракониер е съставен на 22 януари в 16.30 ч. в района на добричкото село Стефан Караджа, съобщи инж. Цанко Николов - директор на ДГС- Добрич. Ловецът е спрял возилото си край пътя, извадил пушката и гръмнал яребица. В този случай законът предвижда нарушителят да остане 2 години без ловен билет и при отстрелян дивеч да получи глоба от 300 до 1000 лева. Без мръвка санкцията е до 400 лева.    


Законът за лова забранява ловуването на бедстващи и изтощени птици дори и в ловни дни.