Канцлерът Меркел: Искаме за България справедлив шанс за Шенген

Архив Варна

25-01-2010, 13:44

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Подписахме споразумение за избягване на двойното данъчно облагане



Искаме България като страна член на Европейския съюз да се пребори с корупцията и организираната престъпност. Искаме интензивна подкрепа на България по този път. Още по-интензивно може да бъде сътрудничеството в областта на икономиката. Има допирни точки в областта на европейската енергийна политика. България ще извърши голям брой инвестиции в близките години. Знаем желанията на България – особено желанието да се присъедини към шенгенското пространство. Действащите критерии за това трябва да бъдат изпълнени, но обещаваме на България справедливо третиране. Искаме България и българското правителство да има справедлив шанс за Шенген и да оценим това по достойнство – това каза германския канцлер Ангела Меркел след среща с премиера Бойко Борисов, цитирана от  Агенция „Фокус”.

Ангела Меркел благодари, че новото българско правителство води чисто европейски курс. Днешното посещение е принос за това нашето сътрудничество да продължи в духа на европейската интеграция, каза още тя.

Оценката, подкрепата, желанието за сътрудничество между България и Германия са налице заяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата с германския канцлер. „Запознахме г-жа Меркел със стъпките, които вътрешно и финансово министерство са направили по линия на Шенген, по линия на влизане в чакалнята на еврозоната ЕРМ 2, запознахме я с промените в НК и НПК и мерките, които сме взели за безкомпромисна борба с корупцията. Десетки са делата, които текат в момента”, каза премиерът.

Премиерът изрази благодарността си към  Меркел за подкрепата на нейната партия и на фондациите „Конрад Аденауер” и „Ханс Зайдел” за подкрепата на ГЕРБ.


Уверявам ви, че новото българско правителство ще работи по начин, по който няма да се срамувате, че сте дали подкрепата си за нас – каза Бойко Борисов.

В рамките на посещението днес главният секретар на Министерския съвет на Република България Росен Желязков и доктор Петер Амон, който е държавен секретар във Външно министерство на Република Германия, подписаха междуправителствена Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане и отклонението от облагане с данъци на доходите и имуществото.

В новия документ се отменя действащата досега Спогодба от 1987 година и се отразяват всички промени в данъчната политика на България от 1988 година до сега. Спогодбата е съобразена с всички директиви на Европейския съюз в данъчната сфера.

С подписания днес документ се въвежда нова данъчна ставка от 5 процента облагане при източника на доход. Междуправителствената Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане между България и Германия ще влезе в сила след ратификацията й от българското Народно събрание и Бундестага, и последваща размяна на ратификационни писма.