Ефективна и условна присъда за братя, задигнали кола на британец

Архив Варна

25-01-2010, 15:55

Автор:

СВЕТЛАНА ЙОРДАНОВА

Всичко от Автора

 Двама братя получиха присъди от магистратите в Добрич за кражба на автомобил, собственост на британец. 19-годишният Галин Г. от село Владимировo днес получи 9 месеца лишаване от свобода при първоначален общ затворнически режим получи. Непълнолетният му брат - Д. Г. (17 г.), отърва решетките.

Момчето бе "наградено" с 6 месеца пробация с ежедневна регистрация по настоящ адрес и задължителни срещи с пробационен служител. Двамата бяха признати за виновни за това, че на 10 август 2008 г., в съучастие, чрез използване на контактен ключ, откраднали лек автомобил "Сеат Ибиза", от владението на британски гражданин, живущ в с. Бдинци. Автомобилът е бил взет без съгласието на собственика му, с намерение да го ползват, но е последвала повреда на превозното средство в размер на 603,30 лв.


В обвинителния акт се казва, че на 10 август сутринта британският гражданин е наел Георги да свърши работа в къщата, която обитавал в с. Бдинци и му оставил ключовете за нея. След това заминал за Варна. Около обяд подсъдимият намерил в чуждия дом ключ за автомобил "Сеат Ибиза", паркиран в двора. Колата била собственост на друг британски гражданин и предоставена за ползване от наемателя на къщата. Д. Г. пристигнал да види брат си и двамата решили да ползват автомобила. Георги отворил портата на двора, а Д.Г.

включил колата и я изкарал на пътя. Там отстъпил шофьорското място на брат си. Двамата стигнали със "Сеата" до с. Владимирово, после се върнали в с. Бдинци. Д. Г. слязъл от него, а Георги Г. отишъл отново до Владимирово, за да си купи цигари. В близост до селото той изпреварвал автобус, когато ударил колата в бордюр, след което тя паднала в канавка и претърпяла повреди. Свидетели помогнали тя да бъде извадена и паркирана в двора на кооперация в с. Владимирово. За случилото се била уведомена полицията.


Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Добричкия окръжен съд в 15-дневен сро