Нов допинг скандал в руските ски

Архив Варна

26-01-2010, 09:37

Автор:

ЕКАТЕРИН ДОНЧЕВ

Всичко от Автора

Само две седмици преди началото на игрите във Ванкувър руснаците отново се издъниха. Бронзовата медалистка от Торино 2006 в ски бягането Альона Сидко е хваната с еретропоетин (rEPO).


Това е вече n-тата поред положителна проба за последните 4 години. Практически целият отбор по биатлон за жени изгърмя за по 2 години. Единствено не бяха хванати спортистките решили да родят.


В ски бяганията положението е още по-трагично. Преди година с допинг бяха изловени Олимпийските шампиони Юлия Чепалова и Евгений Дементиев, които също пропускат Олимпиадата в Канада. Преди тях имаше и други. И всички с еретропоетин.


В момента дори руските журналисти не могат да кажат точната бройка на хванатите елитни спортисти. Интересното е, че всички са единствено в зимните бегови спортове. Със специално правителствено решение се създаде специален медицински комитет,  който да следи именно допинга.


Сидко е отстранена от отбора за Ванкувър. Чака я наказание от 2 години. В лагера на отбора по ски бягане са изпратени допълнителни медицински лица за изясняване на случая.