Студентите във Венецуела на бунт заради закриването на опозиционна телевизия

Новините

26-01-2010, 10:30

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Студенти от различни университети във Венецуела се вдигнаха на бунт срещу затварянето на единствената опозиционна телевизия "Радио Каракас Телевижън".  Срещу тях е изпратена полицията и поддръжници на венецуелския президент Учо Чавес. Световните информационни агенции предават, че в сблъсъците има един убит, а най-малко 16 са сериозно ранени. Най-сериозно е положението в столицата Каракас, където полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу хилядите демонстранти, които се опитаха да стигнат до сградата на Държавната агенция по телекомуникации.


Един журналист и шестима демонстранти са потърсили лекарска помощ. Смъртта на младо момче помрачи протеста в Мерида. Според данните на полицията, инцидентът е станал при сбиване на про и антиправителствени поддръжници. Властите са се намесили бързо, но не са успели да спасят ученика. Девет служители на реда са ранени.


Телевизията беше спряна, защото нарушавала най-новия закон в областта на медиите във Венецуела, според който всички кабелни оператори се задължават да предават речите на президента Уго Чавес. РКСТ не се подчини на закона и беше спряна в неделя. Това, според недоволните, означава само едно – в страната вече няма свобода на словото, нарушение на основно човешко право. Случващото се във Венецуела беше заклеймено и от други организации, борещи се за свобода на словото, сред които и "Репортери без граници" и Държавният департамент на САЩ.