Строители нагло лъжат общината

Мисия Варна

26-01-2010, 11:46

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

Наглостта на някои строителни предприемачи и общинските служители, които им подписват разрешителните, понякога няма граници.


Това стана ясно от думите на кмета Кирил Йорданов, който съобщи, че е засякъл изключително "сочно нарушение" около спряното от него събаряне на стара сграда на ул. "Цар Асен" №1. Припомняме, че в средата на месеца градоначалникът алармира за въпросния скандален случай. Тогава той информира, че къщата е била извадена от списъка с архитектурните паметници на културата и инвеститори са получили разрешение за строеж буквално дни преди кметът да отнеме тези правомощия от районните си архитекти.


Според новата информация вече е ясно, че случаят около въпросната сграда и парцела под нея е далеч по-конспиративен от първоначалната информация. По думите на Йорданов, в стротелните книжа е била нанесена поправка, която не е оповестена. Кметът предполага, че на по-късен етап тази поправка просто е щяла да бъде изтрита. Затова допуска, че всичко е сторено умишлено, а не е плод на техническа грешка. 


Преведено, става въпрос за чиста документна измама. Това става ясно от по-нататъшната информация предоставена от градоначалника - инвеститорите, които тръгнаха да събарят къщата на "Цар Асен" №1, всъщност са имали разрешително за строеж, но не за този терен, а за друг, който се намира през два имота. Тоест не са имали никакво право да събарят или да строят на "Цар Асен" №1.


"Имената на хората (общинските служители), които са допуснали това, са ми известни. Всички документи около случая ще бъдат предадени на прокуратурата, защото е редно тя да се произнесе има ли нарушение и престъпление или не", коментира още Йорданов. Той обаче отказа да съобщи имената на служителите, като само посочи, че са от районното кметство.


Изпълнението на скандалния строеж е спряно с кметска заповед. Освен това е разпоредено на енергото и на ВиК да прекъснат подаването на ток и вода към обекта.