Пришпорват проекта за монорелсов градски транспорт във Варна

Туризъм

26-01-2010, 12:52

Снимка:

monorails.com

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

Да се създаде железен график за провеждането на обществената поръчка за проучване на възможностите за въвеждане на алтернативен градски транспорт във Варна.

Това е разпоредил кметът Кирил Йорданов във вторник, съобщи той специално за ВарнаУтре. Нареждането е дадено след визитата на депутата от ГЕРБ Свилен Крайчев в кметския кабинет вчера. Там той внесе официален протест срещу тримесечното забавяне на проекта.


"Забавянето се дължи на отсъствие на някои членове от комисията, която е назначена специално, за да подготви обещствената поръчка по този проект. Дори мога да кажа, че тази комисия не е погледнала достатъчно серозно на това си задължение", коментира още Кирил Йорданов.


Самият проект е известен най-вече с идеята дали във Варна може да бъде изградена монорелсова система за градски транспорт - нещо като минивлак, движещ се върху метална греда. Инициативата за това е на Крайчев, който преди да стане депутат беше зам.-кмет на Варна с ресор "Транспорт". За изпълнението на проекта - проучването, са заделени 300 000 лева в общинския бюджет, уточни още кметът. Колкото до самото евентуално изграждане и въвеждане на алтернативен градски транпорт - дали монорелсов или някакъв друг, общината ще търси пари по транспортния мастърплан, който регионалното министерство изработва за Варна. Парите за неговата реализация, става въпрос за милиони евро, пък ще дойдат по оперативна програма "Регионално развитие" на ЕС.