Иманяри вилняха в тракийска могила при минус 20 градуса

Архив Варна

26-01-2010, 13:07

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Рекордният студ в Североизточна България не спря иманярите в лакомията им да се докопат до ценни находки. При минус 20 градуса и виелици в неделя трима крадци с багер са разкопали тракийска могила, намираща се близо до каварненското село Българево.


В 14 часа в почивния ден авджии подали сигнал в полицията за разкопания културен паметник, който е държавна собственост. За броени часове е установено багера, с който е разкопана културната находка и са задържани тримата извършители. ВарнаУтре разбра, че това са Станимир З. (34 г.), Георги Г. (44 г.) и Цонко Ц. (41 г.), който управлявал багера.


От полицията съобщиха, че багерът е бил открит на сметището в Каварна, а Станимир З. има 4 присъди за кражби и хулиганство от  2000 г. до 2005 г.


Ловците са останали изумени, че в сибирския студ иманяри са копали в полето.


В същото време директорът на Историческия музей в Каварна Дарина Мирчева заяви пред журналисти, че на този етап не може да се каже дали престъпниците са успели да открият ценни експонати и да вземат нещо от разкопаната могила, но бе категорична, че самото нарушаване на повърхностния слой е престъпление.