Кристалина Георгиева не е сътрудничила на ДС

Архив Варна

26-01-2010, 16:03

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Комисията по досиетата не е установила принадлежност на Кристалина Георгиева към бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, съобщиха от комисията във вторник.


Текстът на решението гласи: Във връзка с писмо на ПП "ГЕРБ" от 26 януари 2010 г. Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия извърши проверка за принадлежност към органите по чл. 1 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия на Кристалина Иванова Георгиева-Кинова.


– след извършената проверка не се откриха документи, установяващи принадлежност на Кристалина Иванова Георгиева-Кинова към органите на Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия”.


Кристалина Георгиева бе номинирана за еврокомисар миналата седмица, след като премиерът Бойко Борисов оттегли кандидатурата на външния министър Румяна Желева.
ГЕРБ предприе допитването си до Комисията по досиетата, след като 7 неправителствени организации призоваха Кристалина Георгиева да се провери за чисто минало.