БСП няма да подкрепят промените в правителството, искат три министерски оставки

Архив Варна

26-01-2010, 16:12

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

„Няма да подкрепим смените в кабинета. Ако не се направят промени на министрите на финансите, на здравеопазването, на околната среда и водите, то премиерът носи отговорност”, каза лидерът на социалистите Сергей Станишев след заседание на ИБ на червените, цитиран от Агенция Фокус.

Ако Бойко Борисов беше адекватен на ситуацията в страната, той първо трябваше да поиска смяната на финансовия министър Дянков, който е идеолог на всички реформи в кавички – в здравеопазването чрез закриването на болници и това, което Дянков налага като реформа в науката", обяви Станишев. Според него Борисов трябва да освободи и д-р Божидар Нанев заради авантюрата в здравеопазването.


По думите му министърът на околната среда и водите също трябва да напусне своя пост. Станишев определи действията на Борисов от неделя като кризисен PR.


"Премиерът казваше: "На тях им спират, а на мен ми пускат". Сега сме изправени пред опасност да ни спрат парите по най-голямата програма. Мелодрамата със скритото писмо е лъжа, казана от премиера и от министъра на околната среда", посочи Станишев.


Той бе категоричен, че причината за предстящите рокади в кабинета са в резултат на най-големия скандал на това правителство. Заявката за назначаването на г-н Михов е начин да се отвлече вниманието от скандала около кандидатурата на българския еврокомисар. Хвърляме една бомба, за да прикрием нещо друго. Случаят със скритите писма е същият”, каза лидерът на БСП.


"Цялата процедура по номинацията на еврокомисар доведе до най-слабия ресор за България и премиерът носи отговорност. Кандидатурата беше оттеглена по принуда, това е закъсняло и неадекватно действие", каза Станишев. Г-жа Желева е личен избор на премиера и проблемът, който възникна с нейната компетентност, е проблем и на правителството.


Засега  по думите на Станишев БСП ще се въздържат от вот на недоверие.Той категорично отрече неговата партия да е искала проверка на кандидата ни за еврокомисар за принадлежност към ДС.