ДПС не подкрепя правителствените рокади

Архив Варна

26-01-2010, 16:15

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

ДПС няма да подкрепи предложените от премиера персонални промени в кабинета, каза Лютви Местан – зам.-председател на ДПС на пресконференция, съобщи Агенция „Фокус”.

От движението  изразиха силни очаквания утре да има дебати по предложените промени. „Не трябва да се повтаря сценарият от преди два месеца, когато за министър на образованието беше избран Сергей Игнатов”, каза Местан. Според него не е възможно България да бъде единствената европейска държава, в която проект за избиране на министри да се гласува без сериозни дебати. Не е важно само какви ще са персоните, а и каква политика ще се реализира от тях, смята Местан.

Зам-председателят на движението  подчерта, че съкратената процедура, възприета в 41 Народно събрание да се гласува без дебати, не може да се прилага при избора на министри. Оставката на Румяна Желева от поста външен министър е позитивна, според ДПС. В проекта за решение на министър-председателя за промени в кабинета няма промени за структурата на Министерски съвет, явно структурната промяна се отлага за пролетта, предположи зам.- председателят на ДПС

Самата партия ДПС пък има нова структура за разпределяне на отговорностите в работата си, по решение на Централното оперативно бюро. Работота ще бъде организирана в 14 отделни тематични панела, обясни зам.-председателят на партията Христо Бисеров. Отделя се панел „Законодателна политика”, ръководен от Лютви Местан, следващият е панелът „Права и свободи на човека”. Юнал Лютфи и Янко Янков ще ръководят панел „Външна политика и отбрана”. Панелът „Бюджет и финанси” ще води Алиосман Иманов.

Лидерът на ДПС Ахмет Доган поема панелът „Икономически приоритети инвестиционни и нови технологии”, в който ще се работи за търсене на национална визия за страната. Другите панели са свързани с регионална политика и местна власт, здравеопазване, образование, наука и култура, енергетика и транспорт.

Създава се и панел „Медийна политика” с ръководител Камен Костадинов. „Когато ние казваме, че имаме нужда да сме в опозиция, това не са голи фрази. Осмисляме политическата зрялост по нов начин. С организиране на работата ни в тези панели ще постигнем желания резултат”, заяви Лютви Местан – зам. председател на ДПС.