Тимошенко официално предложи на Тигипко поста премиер

Архив Варна

26-01-2010, 16:16

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Министър-председателят на Украйна Юлия Тимошенко официално покани конкурента си в президентската надпревара Сергей Тигипко да застане начело на правителството, ако тя спечели на втория тур на 7 февруари.

Това Тимошенко заяви днес на брифинг в киевското летище Бориспол. Тя взела това решение след като направила преглед на програмите на всички кандидати за президент, участвали в първия тур. Според нея програмата за реформа на Украйна и икономическо развитие, предложени от Тигипко до голяма степен съвпада с нейната.

Тимошенко подчерта, че очаква отговора на Тигипко до деня на втория тур на президентските избори.

Самият Тигипко на 25 януари заяви, че не е сигурен, че Тимошенко ще изпълни обещанието си да го направи министър-председател. "Предполагам, че това няма да стане и ще се намерят някакви свръхпричини, супераргументи, които няма да позволят обещанието да бъде спазено", каза той.

В същото време Тигипко не отрече възможността той да поеме поста на министър-председателя.

В първия тур на президентските избори, Сергей Тигипко зае трето място. Неговият електорат се счита за решаващ за кандидатите, които стигнаха до втория тур - Виктор Янукович и Юлия Тимошенко.

Малко след обявяването на резултатите от първия тур Тигипко обяви, че няма да подкрепи нито една от тези две кандидатури, независимо от това какво му обещават. По непотвърдена информация Янукович пък обещал на Тигипко, който е лидер на партията "Силна Украйна, провеждането на предсрочни парламентарни избори.